Život

"Crni petak" u SAD-u: Počinje sezona kupovine

"Crni petak" u SAD-u: Počinje sezona kupovine
"Crni petak" u SAD-u: Počinje sezona kupovine

NJUJORK - Tradicionalni početak šoping sezone u SAD, "Crni petak", počinje zvanično danas, ali su mnoge prodavnice već juče, na Dan zahvalnosti, snizile cijene robe.

Na dan najvećih godišnjih popusta, mnoge prodavnice na njujorškom Menhetnu otvorene su u zoru, a ispred njih su kupci satima čekali u redu.

Predstavnici robne kuće "Mejsiz" (Macy's) rekli su da je u šest sati u kupovinu stiglo oko 15.000 ljudi. Ispred jedne od prodavnica igračaka "Tojs ar as" (Toys R Us) na Tajms skveru pred otvaranje u pet u redu je bilo najmanje 40 kupaca.

Slična situacija bila je i u Čikagu i u drugim većim gradovima SAD pošto milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima.

Prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije, dan poslije Dana zahvalnosti, Crni petak, dan je kada prodavnice imaju najviše kupaca u godini.

Procjenjuje se da će ove godine u SAD danas biti 135 miliona kupaca, više nego 2014, kada ih je bilo oko 133 miliona.

Neke prodavnice su, međutim, odlučile da, uprkos odličnoj prodaji, ostanu zatvorene na Dan zahvalnosti i na Crni petak.

Lanac prodavnica sportske opreme REI apelovao je na zaposlene i klijente da ne idu u kupovinu i da iskoriste slobodno vrijeme u prirodi.

"Crni petak" je tako nazvan simbolično, kao prilika da se trgovina koja je zbog malog prometa u jesen obično "u crvenom", što je knjigovodstveni naziv za manjak, vrati u zdravo poslovanje koje se u knjige upisuje crnom bojom.

(NN/capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije