Život

Da li ste u vezi sa psihopatom?

Da li ste u vezi sa psihopatom?
Da li ste u vezi sa psihopatom?

Sreli ste muškarca koji je toliko dobar, da vam se čini da sanjate dok ste pored njega: šarmantan je, pun samopouzdanja i imate toliko toga zajedničkog... Međutim, ubrzo zaključujete da „nije zlato sve što sija“.

Simptomi psihopatologije u nekoj osobi mogu dugo da se kriju. U suštini su takve ličnosti izuzetno sebične. Život je za njih igra i jedino je važno da u svakoj situaciji oni budu pobjednici.

Iako psihopate obično povezujemo s kriminalom, oni uopšte ne moraju da budu s druge strane zakona.

Naime, između jedan i tri odsto populacije barem jednom u životu pokazuje simptome psihopatologije. Dakle, ako imate 100 prijatelja na „Fejsbuku“ ogromne su šanse da je jedan od njih psihopata.

Međutim, ako ste sa jednim od takvih u vezi, možete imati mnogo problema. Ljubav je slijepa i vi dugo nećete moći da proniknete ispod njihove pažljivo napravljene maske savršenog partnera.

Iz perspektive psihopate, partner je ništa više od regularnog saradnika – pruža mu seks, radi stvari umjesto njega i pruža društvo ako i kad mu je potrebno.

Psihopata može da vam izjavi ljubav u jednom, a prijeti raskidom u drugom trenutku i to sve dok vaše samopouzdanje ne bude na tako niskom nivou, da se i ne trudite da ga ostavite.

Neće ga biti po nekoliko dana, krašće vam novac iz novčanika, varaće vas, ali će vam uvijek reći da pretjerujete ukoliko mu ukažete na ono što vas tišti. Čak će prebaciti krivicu na vas i natjerati vas da se vi njemu izvinjavate.

Ima li izlaza iz veze sa takvim čovjekom?

Morate prihvatiti da psihopatu ne možete da promijenite i da on nikad neće biti u stanju da vas voli. Ako odlučite da ga ostavite, okružite se prijateljima i vodite računa da s njim ne stupate u bilo kakvu vrstu kontakta.

U trenutku raskida budite smireni i govorite prijatnim, niskim tonalitetom. Ne dozvolite da vam psihopata ubaci u glavu svoje viđenje događaja niti vas nagovori da treba da ostanete zajedno (sigurno će to pokušati).

Ako ga tada ne ostavite, ostaviće kasnije on vas, ali sa daleko manje ljubaznosti i mnogo više problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije