Život

Daje penziju onome ko ga usvoji

Daje penziju onome ko ga usvoji
Daje penziju onome ko ga usvoji

ČANGŽU - Penzionerski život zna biti težak.

A, ako starost provodite sami, a pritom ste još bolesni, onda to zna biti pravi pakao.

O ovome govori jedan neobični oglas koji je nedavno osvanuo u jednim lokalnim kineskim novinama, gdje penzioner nudi svoju penziju porodici koja ga prihvati i usvoji, piše "China Daily".

Riječ je o Huan Kiju, 75-godišnjem penzioneru iz grada Čangžu, iz provincije Điangsu, koji je u intervjuu za kineske medije priznao da je sam još od 1999. godine, kada mu je preminula supruga.

Od tada živi sam. Iako ima nekoliko rođaka, koji ga s vremena na vrijeme posjećuju, on sam priznaje da je umoran od života, od činjenice da se budi sam u praznoj kući. Upravo zato, konstantno se osjeća očajno i depresivno.

Ono što je zanimljivo jeste da Haun ima i sina, koji živi u gradu, ali koji ne može da brine o ocu. Huan je imao i brata u Čangžuu, ali je on umro prije nekoliko godina, a ostala braća mu žive u Šandongu. Ima čak i unuku, koja je udata i suviše zaokupljena svojom porodicom da ga rijetko kad posjećuje.

Prije šest godina brigu o njemu je preuzela djevojka Sjao Jun, ali nakon što se udala, preselila se u drugi grad;

"Kada se udala, predao sam je mužu kao pravi otac, i od tada je moja kuća prazna. Osim mene, u kući nema nikog. Nekada pričam sam sa sobom, gledajući foto-albume", kaže on.

Nakon dugog razmatranja, Huan je došao na ideju da da oglas u kojem nudi svoju penziju porodici koja je voljna da ga usvoji. On dodaje da bi od jednog ovakvog sporazuma koristi imale obje strane; on bi imao društvo, a porodica bi mogla da koristi njegovu kuću i penziju (970 dolara). Ipak, Huan naglašava da će kuću nakon njegove smrti naslijediti samo njegov sin.

Pored toga što želi društvo, Huan kaže da porodica koja ga "usvoji" mora da ispuni i njegovu posljednju želju; da ga sahrani pored supruge kada umre.

Zapravo, već je napravio i sporazum sa pogrebnim društvom, tako da se troškovi sahrane odbijaju od njegove ušteđevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije