Život

Danas se obilježava Međunarodni dan sreće

Danas se obilježava Međunarodni dan sreće
Danas se obilježava Međunarodni dan sreće

MOSTAR - Prije tri godine Ujedinjene nacije su odlučile da se 20. dan marta slavi kao Međunarodni dan sreće.

"Kada doprinosimo zajedničkim ciljevima, mi se bogatimo. Suosjećanje promoviše sreću i pomaže izgradnju budućnosti kakvu želimo", rekao je UN-ov generalni sekretar Ban Ki u prilikom objave novog svjetskog praznika, Međunarodnog dana sreće.

Generalna skupština UN-a, usvojivši Rezoluciju broj 66-281  proglasila je 20. mart datumom obilježavanja Međunarodnog dana sreće, za što su glasale sve 193 zemlje članice. Ni jedna država nije bila protiv.

Rezolucija 66-281 ovako objašnjava uvođenje tog dana u kalendar slavlja: cilj je da se 'poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva', s obzirom da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Osim toga, ta rezolucija preporuča pravilan i uravnotežen ekonomski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda.

Stoga se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva, te da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije