Život

Danju naplaćuju bogatima, noću hrane beskućnike

Danju naplaćuju bogatima, noću hrane beskućnike
Danju naplaćuju bogatima, noću hrane beskućnike

MADRID - U restoranu u centru Madrida, Hoze Silva mirno sjedi čekajući da mu konobar donese njegovo jelo. I zaista, konobar dolazi donoseći nekoliko vrsta jela, kojima se služe Hoze i njegovi prijatelji.

I sve ovo ne bi bilo ništa neobično da Hoze nije beskućnik i nema čime da plati ovu večeru.

Hoze živi ispod platforme s koje kreće madridska žičara. Zapravo, ovo je mjesto gdje živi veliki broj madridskih beskućnika. Svi oni svako veče dobijaju bogat obrok u restoranu "Robin Hud", koji je nedavno otvoren.

Idejni tvorci ovog projekat su članovi Udruženja "Glasnici mira", koje predvodi Angel Garsija (79), nekadašnji sveštenik, koji je poznat širom Španije po humanitarnom radu.

Ovaj restoran tokom dana radi kao i svaki drugi restoran u Madridu, dakle njihova klijentela je bogata jer nude luksuzni meni. Međutim, uveče se "Robin Hud" pretvara u utočište za beskućnike, kojih ima priličan broj u Madridu. Zapravo, procjenjuje se da svaki peti stanovnik Španije živi na ivici siromaštva, a sve zbog ekonomske krize koja traje već godinama.

"Ovo je zaista fenomenalan obrok", kaže Hoze, koji dodaje da je uglavnom živio na hladnim sendvičima, koje je obično dobijao u obližnoj crkvi. S druge strane, Garsija kaže da planira da otvori najmanje još tri ovakva restorana širom Madrida, jer ovaj jedan restoran ne može nahraniti sve beskućnike u gradu.

Zapravo, mnogima je ova večera jedini dio dana kada mogu da uživaju u toplom, jer im nakon toga opet slijedi odlazak u hladnu, decembarsku noć.

Tokom večeri nekoliko grupa beskućnika se izmijenja u ovom restoranu, jer prima samo 50 ljudi.

"Suština ovog projekta jeste da se ljudima ponovo vrati dostojanstvo", kaže Garsija i dodaje:

"Sve dok nismo otvorili vrata restorana za beskućnike, oni su znali satima stajati u redu ispred crkve, čekajući taj jedan sendvič koji ih sleduje."

Gledajući redove svako veče, Garsija je došao na ideju da te ljude nahrane u toplom i udobnom mjestu: "Jedno veče sam se zapitao zašto ti ljudi ne bi mogli otići u neki restoran i tako se rodila ideja o ovom restoranu", kaže Garsija.

Restoran trenutno ima kapacitet da uveče ugosti oko 100 beskućnika, u dvije ture. Garsija kaže da je on i napustio Crkvu jer je uvjerenja da Crkva mora biti otvorena za sve, kako za istopolne parove, tako i za ljude druge vjere. On je poznat širom Madrida jer je jedan od rijetkih koji daje blagoslov istopolnim brakovima.

Inače, "Glasnike mira" Garsija je osnovao još davne 1962. godine, kada je bio vrlo mlad. Tada ga je zaprepastio odnos prema siročićima tj. kako su tretirani u državnim i crkvenim sirotištima i shvatio je da mora da nađe način da reaguje. Kasnije, ovo udruženje je raslo i počeli su da pružaju pomoć i drugim ugroženima grupama  oboljelima od side, ovisnicima, te ženama koje su prošle porodično nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije