Život

Deportacija nakon 37 godina života u SAD

Deportacija nakon 37 godina života u SAD
Deportacija nakon 37 godina života u SAD

Adam Krapser je imao svega tri godine kada ga je usvojila jedna američka porodica. Rođen u Južnoj Koreji, svoje prave domovine skoro se i ne sjeća.

Međutim, kako nikada nije aplicirao za naturalizaciju i američko državljanstvo, on će sada biti deportovan u zemlju koju uopšte ne poznaje, niti tamo ima koga bliskog. Adam je rođen kao Šin Song Hjuk, ali je majka napustila njega i stariju sestru kada je Adam imao tri godine. Završio je u sirotištu pored Seula, odakle ga je usvojila jedna američka porodica. Njegovi novi roditelji nisu bili naš najbolji primjer roditelja - često su ga tukli i kažnjavali, zatvarajući ga u podrum. Međutim, nakon šest godina provedenih u toj porodici, oni ga daju socijalnoj službi, koja ga šalje u hraniteljsku porodicu. Štaviše, promijenio je nekoliko hraniteljskih porodica, dok nije završio kod jedne u Oregonu, koja se ispostavila najbrutalnijom.

Tomas i Doli Krapser su uvijek primali napuštenu djecu u svoj dom zbog naknada koje su dobijali, a u nekim momentima u kući je živjelo i više od desetoro djece. Sva djeca su živjela po strogim pravilima, a nerijetko su kažnjavana i zbog najbanalnijih nestašluka. Adam kaže da mu je Tomas čak jednom prilikom slomio nos. Par Krasper je 1992. godine osuđen zbog zlostavljanja djece, uključujući silovanje i maltretiranje. Sa svojih 16 godina Adam se ponovo našao na ulici, nakon čega je preselio u prihvatilište za beskućnike. Jedno vrijeme je čak živio i u automobilu. Međutim, ponovo se našao u problemu. Kako su kod Krasperovih ostale jedine stvari koje su ga vezivale za Južnu Koreju - par cipelica i stara korejska Biblija, on se krišom ušunjao jedno veče da uzme svoje stvari, kada je uhvaćen. Tada je uhapšen i osuđen na 25 mjeseci zatvora.

Adam je tokom kasnijeg života imao još nekoliko sukoba sa zakonom, ali je došavši u zrele godine odlučio da se skući i oformi porodicu. Postao je otac i kada je pokušao da se zaposli naišao je na veliki problem - on nije američki državljanin. Naime, ispostavilo se da se nijedna porodica kod koje je boravio, pa čak ni ona koja ga je usvojila, nije potrudila da reguliše njegov status, niti je iko u njegovo ime aplicirao za proces naturalizacije. Zapravo, ispostavilo se da je on punih 37 godina proveo kao ilegalni imigrant!

Pokušao je da se bori protiv deportacije, ali na njegovu žalost, to ga je samo odvelo u deportacioni pritvor. Kako su se stvari, u međuvremenu, dodatno iskomplikovale, on je odustao od žalbe i pristao da ga deprotuju, jer više ne može da bude u pritvoru bez ikakve krivice.

"Svi su mi uvijek govorili da sam Amerikanac", kaže Adam i dodaje: "Uvijek sam se trudio da se uklopim. Naučio sam jezik, naučio sam sve žargonske izraze. Do detalja poznajem američku istoriju. Uvijek su mi govorili da ne žalim za sestrom niti Južnom Korejom, jer moram biti srećan što sam Amerikanac. Na kraju se ispostavilo da zbog nemarnosti drugih, Amerika želi da me se riješi, iako sam cijeli život proveo na američkom tlu", kaže Adam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije