Život

Depresiju liječe meditirajući u grobovima

Depresiju liječe meditirajući u grobovima
Depresiju liječe meditirajući u grobovima

Kinezi imaju prilično čudne načine borbe sa tugom, apatijom i depresijom. Ipak, jedna metoda je nedavno obišla sve svjetske naslovnice i izazvala interes, ali i čuđenje svjetske javnosti.

Naime, riječ je o metodi borbe sa depresijom nakon razvoda, a koju neke Kineskinje liječe meditirajući u grobovima! Ovo se nedavno desilo u kineskom gradu Čongkingu, gdje je nekolicina žena meditirala u plitko iskopanim grobovima, a mahom je riječ o razvedenim ženama.

Inače, meditacija u grobovima je ideja Liu Taiđie (30), koja je i sama razvedena. Ona danas pomaže velikom broju žena da se izbore sa bolnim i traumatičnim posljedicama razvoda. Liu priznaje da se udala mlada, kad je imala svega 19 godina. Nakon dvije godine postala je majka i živjela je idilično sve do 2015. godine kada se njen svijet iznenada raspao. Naime, muž je zatražio razvod. Iako joj je bilo teško, nekako je uspjela da se izvuče iz depresije, i to uz jednu neobičnu metodu. Danas, ona i ostalim ženama pomaže da se na isti način izbore sa teškim razvodom. Suština meditacije u grobovima jeste da žene shvate da prošlost moraju zakopati te nastaviti sa svojim životom. 

"Znam kako se žene osjećaju u tom periodu - osjećaju se napušteno, iznevjereno. Ja sam čak pomišljala i na samoubistvo nakon razvoda", kaže Liu. Ona dodaje da osobe koje su očajne na neki način imaju osjećaj da su blizu smrti. Zato je ona odlučila da meditira u grobu, kako bi i sama prošla kroz to iskustvo. Kada je shvatila da joj to pomaže, počela je da promoviše svoju metodu. Dodaje da meditacija pomaže da zaborave prošlost i okrenu se novom životu.

Inače, Liu na svom imanju ima iskopane plitke grobove, koje koristi za potrebe meditacije onih kojima je pomoć potrebna. Ipak, žene ne leže baš na zemlji, jer su ovi grobovi obloženi folijom. Meditacija podrazumijeva da one leže sklopljenih očiju, sa rukama u položaju molitve. Na ovaj način simuliraju smrt, dakle ostavljaju prošlost za sobom. Kad završe s ovim ritualom, ustaju iz groba i kreću u novi život.

Liu priznaje da je njoj trebalo najmanje godinu dana da se oporavi od razvoda i započne novi život. Upravo zato ona drugim ženama želi da pomogne da kroz taj proces prođu što brže i bezbolnije. Inače, seanse meditacije u grobovima su besplatne i održavaju se svakih nekoliko mjeseci.

"Doživjeti neuspjeh u životu, poput razvoda, ne mora biti nešto zastrašujuće. Sve što želim jeste da te žene nastave sa svojim životom i postignu zacrtane ciljeve", kaže Liu.

Iako možda zvuči bizarno, simulacija smrti nije nešto neobično u Kini, ali ni ostalim azijskim zemljama. Pored borbe sa depresijom, ove meditacije se koriste i zarad poboljšanja života jer kad se sretnete sa smrću, onda život više cijenite.

(NN, dailymail)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije