Život

Djeca nevjeste: Strašna sudbina djevojčica u Indiji

Djeca nevjeste: Strašna sudbina djevojčica u Indiji
Djeca nevjeste: Strašna sudbina djevojčica u Indiji

U Indiji nije rijetkost da se djevojčice udaju već u djetinjstvu.

Naprotiv. To je duboko ukorijenjen običaj, sa kojim se susrela i trinaestogodišnja djevojčica Duli Hembrom, piše Blic.

Ova djevojčica Duli Hembrom napisala je pismo svojoj učiteljici sa željom da joj pomogne da izbjegne dogovorenu udaju. Duli je pokušala da ubjedi svoje roditelje da je ne udaju, ali nije uspjela u tome.

„Ja ne želim da se udam. Zaklela sam se da se neću udati prije nego što napunim 18 godina", napisala je ova djevojčica.

Ona je zamolila svoju učiteljicu da spriječi taj brak "na bilo koji način".  Učiteljica Laču, koja živi u istom mjestu kao majka djevojčice, kaže da su dogovoreni brakovi uobičajni u njihovom društvu. Ona dodaje da je u njihovom društvu teško pronaći nekog odgovarajućeg za odraslu djevojku.

Za vrijeme britanske vladavine 1929. godine, donet je zakon po kome djevojke mogu da se vjenčaju tek kada napune 18 godina, a kada napune 21. Uprkos tome, statistike pokazuju da je u Indiji prije 18. godine udato 53 odsto djevojčica.

Arati Banera, borac za ženska prava, opisla je ovaj običaj kao "nelegalan i socijalno zlo".

Iako je organizovano mnogo kampanja i osnovan veliki broj NVO, problem "djece nevjesta" ostao je ozbiljan problem na globalnom nivou. Tokom 2013. oko 57, 5 milona djevojčica je udato, od čega oko 40 odsto u Indiji. U Africi 42 odsto djevojčica udato je prije 18. godine, u Latinskoj Americi 29 odsto.

Procjenjuje se da će ako se ovaj trend nastavi, od 2011. do 2020. godine 140 djevojčica biti udato protiv svoje volje, od čega čak 18,5 milona djevojčica mlađih od 15 godina.

Statistike pokazuju da je veće vjerovatnoća da će djevojčica iz siromašne porodice prije biti udata nego djevojčica čija je porodica dobrostojeća. Takođe, veće su šanse da petnaestogodišnja djevojčica umre prilikom porođaja nego djevojka u dvadesetim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije