Život

Dječaci boksanjem bježe iz siromaštva (FOTO)

Dječaci boksanjem bježe iz siromaštva (FOTO)
Dječaci boksanjem bježe iz siromaštva (FOTO)

Fotografkinja Hana Rejes Morales provela je više od dvije godine bilježeći živote mladih boraca kambodžanskog boksa koji odmalena vježbaju ovaj tradicionalni sport.

Ova vrsta boksa ima svoj naziv  Kun Kmer, i ovaj sport predstavlja jedini izlazak iz anonimnosti i siromaštva za ove dječake.

Zapravo, neki dječaci svojim borbama čak izdržavaju cijele porodice. Pravo da se bore imaju dječaci dobi od šest do 12 godina, a oni najbolji mogu da zarade između sedam i 10 dolara za pobjedu, od čega žive njihove porodice.

Ako se pokažu kao dobri, onda ih obično preuzimaju neki sponzori, poput neke gradske teretane, koji im u narednim godinama obezbjeđuju treninge, obrazovanje, hranu i smještaj u gradu.

Ovo dosta znači mladim borcima, jer im je to jedina nada za bolji život i bijeg iz siromaštva.

Inače, treninzi su im rigorozni, a ono što je najupečatljivije je preobrazba naivnog dječaka u žestokog i beskrupuloznog borca. Nakon pobjede ili poraza, ti dječaci su ponovo prijatelji, zajedno se igraju i redovno pohađaju školu.

Jedan od njih je i Vut Sejha, koji se godinama bori u ringu. On zajedno sa još desetinama dječaka svakodnevno naporno vježba i trenira, a jedni drugima su sparing partneri.

Ovi mladi kambodžanski bokseri imaju i improvizovane teretane na otvorenom. Inače, prema kambodžanskom zakonu, maloljetnim borcima je zabranjeno da se profesionalno bore, ali neki od njih falsifikuju dokumente jer im je neophodan novac kako bi prehranili svoje porodice.

Najviše mladih boksera ima u kambodžanskoj prijestnoci Pnom Penu, koji je ujedno i sportski centar za one koji se bave Kun Kmerom.

Neka od te djece uspiju da dođu do pravih, profesionalnih teretana, dok većina vježba u improvizovanim teretanama, sanjajući dan kada će postati slavni bokseri.

Bun Kim je bivši borac Kun Kmera i danas on trenira svoje sinove. Kim kaže da žive u siromaštvu i da nema šta drugo da da sinovima, osim da im prenese svoje bokersko znanje i vještine

Inače, samo djeca koja redovno idu u školu i koja su dobri đaci mogu se jednog dana nadati sponzoru, zbog čega se svi oni trude da u školi postignu što bolje rezultate.

Treninzi se uglavnom usklađuju sa školskim obavezama, pa tako nije neobično da neki od malih boraca ustaju u zoru da obave prvi trening prije škole.

Inače, ova djeca zajedno treniraju, druže se, a kada treba, u ringu su ljuti protivnici. Novac za pobjede se obezbjeđuje tako što se okupljeni seljani klade i dio novca ide pobjedniku meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije