Život

Do 2060. godine 10 miliona stanovnika manje

Do 2060. godine 10 miliona stanovnika manje
Do 2060. godine 10 miliona stanovnika manje

BERLIN - Njemačka bi u narednih 45 godina mogla izgubiti 10 miliona stanovnika, ali će to smanjivanje biti sporije nego što se predviđalo, zahvaljujući visokom prilivu imigranata u tu zemlju, saopšteno je danas iz Njemačkog instituta za statistiku /Destatis/.

Smanjenje broja stanovnika nastaje zbog slabe stope nataliteta, te bi broj stanovnika do 2060. godine mogao biti smanjen sa sadašnjih 81 milion, na 68 do 73 miliona, pokazuju statistički podaci.

Prema prognozama stručnjaka, broj imigranata koji će stići u zemlju uticaće na to hoće li se ostvariti prva ili druga opcija.

Njemačku, najnaseljeniju državu EU, koja se prema broju stanovnika nalazi ispred Francuske, vjerovatno će do 2060. godine po tom pokazatelju premašiti Velika Britanija i Francuska.

Savezni zavod za statistiku navodi da visoka stopa doseljenika zaustavlja proces smanjenja stanovništva.

U Njemačkoj će u budućnosti biti sve više starih ljudi, tako da će 2060. godine država imati 22-23 miliona starijih od 65 godina, što će značiti da će svaki treći građanin biti u toj starosnoj grupi. 

Danas je, međutim, svaki peti stanovnik NJemačke stariji od 65 godina.

Statistika kaže da će se prvenstveno smanjiti broj radno sposobnih Nijemaca.

Broj ljudi starih između 20 i 64 godine će sa 49 miliona, koliko ih je bilo 2013. godine, u 2060. godini, u zavisnosti od broja useljenika, smanjiti na 34 do 38 miliona.

Statističari računaju da će u narednih pet do sedam godina broj stanovnika Njemačke rasti, a zatim će rapidno pasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije