Život

Do kraja vijeka muslimani najbrojniji

Do kraja vijeka muslimani najbrojniji
Do kraja vijeka muslimani najbrojniji

VAŠINGTON - Za pet decenija muslimani će po brojnosti stići hrišćane, a do kraja vijeka postaće najbrojnija religijska grupa na svijetu - navodi američki Istraživački centar "Pju".

Centar predviđa ogroman rast broja sljedbenika svih većih religija  do 2050. godine, s tim da će islam imati najveći rast.

Studija iz 2010. godine pokazala je da su  2,2 milijarde stanovnika Zemlje - hrišćani,  što je 32 odsto vjernika ukupno. 

Islam se po brojnosti približio hrišćanstvu sa 1,6 milijardi sljedbenika, odnosno 23 odsto.

Ukoliko projekcije ove studije ostanu nepromijenjene, broj muslimana i hrišćana trebalo bi da bude isti do sredine vijeka,  a par  decenija poslije  islam će biti najbrojnija religija.

Studija pokazuje  da bi, ako stopa nataliteta nastavi da raste, muslimani mogli da čine deset odsto ukupnog stanovništva Evrope do 2050. godine.

Istraživači "Pjua" očekuju da će broj hrišćana na "starom kontinentu" opasti za 100 miliona u narednih nekoliko decenija. 

Istaživanje je bazirano na činjenici da muslimani imaju najveću stopu rađanja širom sveta — u prosjeku 3,1 dijete po majci, za razliku od hrišćana gde taj broj iznosi 2,7.

Muslimani tako čine 34 odsto ukupne svjetske populacije mladih ispod 15 godina, u odnosu hrišćane, koji čine 27 odsto.

Studija pokazuje i da će broj ateista, agnostika i ostalih, koji ne pripadaju nikakvoj religiji, biti u porastu u SAD i Francuskoj - oni će do 2050. godine činiti četvrtinu stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije