Život

Dobila šansu za novi život

Dobila šansu za novi život
Dobila šansu za novi život

SARAJEVO - Sarajka Nina Pašić (23), kojoj je uspješno izvršena transplantacija bubrega u klinici "Archet 2" u Nici, preksinoć je doputovala u rodni grad u pratnji koordinatora "Otvorene mreže" Davora Gaja.

Dočekali su je brojni prijatelji, srećni zbog ljekarskih prognoza s kojima se vratila iz Francuske, a prema kojima je Nina jedan od pacijenata koji se u nekoliko posljednjih godina najbrže oporavio.

"Svi ljekarski parametri i nalazi govore da se radi o potpuno zdravoj djevojci", napomenuli su iz nevladine organizacije "Otvorena mreža", koja se bavi pomaganjem oboljelim građanima BiH.

Nina je zahvalila svima, tvrdeći da su joj "podarili novi život" i potvrdila da će još snažnije čuvati svoje zdravlje u narednom periodu.

Ona je najavila svoj dalji angažman u radu "Otvorene mreže" i emisiji "Udri muški", gdje će i sama aktivno učestvovati u spasavanju svih onih koji čekaju na transplantaciju.

"Ovo je još jedan od dokaza da je, dok se stvari u našoj zemlji ne riješe sistemski, kako nadležni vole reći, ovo jedini način i veoma je efikasan, što potvrđuje već trideseta uspješna kadaverična transplantacija", napomenuo je predsjednik "Otvorene mreže" Almir Čehajić Batko, koji nije krio radost.

Nina Pašić bila je na hroničnom programu liječenja hemodijalizama zbog terminalne faze hronične bubrežne insuficijencije, tri puta sedmično po četiri sata. Pošto nije imala živog srodnog darivaoca, trebalo je da prikupiti novac kako bi pristupila programu transplantacije bubrega u Francuskoj. Građani BiH podržali su akciju i putem "Otvorene mreže" prepoznali važnost da joj pomognu.

Na sarajevski ili zagrebački aerodrom bi za nekoliko dana trebalo da sleti i Zuhdija Škrgić iz Velike Kladuše, koji se, prema riječima francuskih ljekara, izvanredno oporavlja i uskoro će napustiti bolnicu u Nici.

Osim Nine, u BiH je iz Tuluza trebalo da se vrati i Mevludin Terzić, tako da je ova misija u zadnjih nekoliko dana krunisana sa tri vraćena života, zahvaljujući transplantacijama bubrega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije