Život

Dobio Pulicera i ostavio novinarstvo

Dobio Pulicera i ostavio novinarstvo
Dobio Pulicera i ostavio novinarstvo

Јedan od ovogodišnjih dobitnika Pulicerove nagrade za novinarstvo, Rob Kuznika, napustio je novinarstvo, jer od plate nije mogao da podmiruje životne troškove.

Kako je objavio američki sajt Slejt,Kuznika, dobitnik Pulicera u kategoriji lokalno izvještavanje, napustio je prošle godine list Dejli Briz iz Torensa u Kaliforniji u kojem je objavio istraživačke tekstove o korupciji u lokalnom školstvu, za koje je juče nagrađen Pulicerom, piše RTRS.

Počeo je da radi kao stručnjak za odnose sa javnošću u jednoj fondaciji Univerziteta Јužna Kalifornija, potvrđujući da mu je žao što je napustio novinarstvo, ali da mu je bilo teško da sastavlja kraj s krajem radeći u novinama.

Pulilcerove nagrade dodjeljene su sinoć na ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

List Post i Kurijer iz Čarlstona dobili su Pulicerovu nagradu za javnu službu, zbog tekstova o velikoj stopi žena koje su ubili muškarci u Јužnoj Karolini u SAD, što je podstaklo prijedloge o reformi krivičnog zakonika i oštrije kazne za porodično nasilje.

"Pasionirano smo ušli u ovaj projekat, i uzbuđeni smo zbog onoga što bi on mogao da da Јužnoj Karolini", rekao je izdavač Pi Džej Brauning, čijem listu je pripala zlatna medalja, na ceremoniji u Njujorku.

List je 2013. počeo objavljivanje tekstova o porodičnom nasilju, istraživši ubistva 300 žena u prethodnoj deceniji.

Njihovi tekstovi podstakli su poslanike Јužne Karoline da predlože oštrije kazne za porodično nasilje, a guverner Niki Heli je oformio specijalnu jedinicu za ispitivanje tog problema.

Njujork tajms osvojio je tri Pulicera, a Los Anđeles tajms dva.

Njujork tajms i Vol strit žurnal dobili su nagradu za istraživačko novinarstvo, a Njujork tajms je odnio i Pulicera za međunarodno izvještavanje, zbog tekstova o epidemiji ebole u zapadnoj Africi i foto-reportažu.

Los Anđeles tajmsu su otišli Puliceri za reportažu i televizijsku kritiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije