Život

Dobojlija krenuo biciklom do Osla

Dobojlija krenuo biciklom do Osla
Foto: N.N. | Dobojlija krenuo biciklom do Osla

DOBOJ - Vožnja biciklom do Mađarske prva je etapa Dobojlije Mladena Malića (47) na putu ka Oslu, krajnjoj destinaciji na putovanju dugom oko 2.400 kilometara, koje će u jednom pravcu trajati petnaestak dana.

Malića su iz Parka narodnih heroja ispratili članovi njegove porodice, prijatelji i radne kolege iz Policijske uprave Doboj, a on je pod punom opremom krenuo na još jedno avanturističko putovanje.

Preko hrvatskih gradova Slavonski Brod, Našice i Virovitica namjerava večeras stići do Mađarske, nakon prespavane noći put nastavlja ka Austriji, a plan mu je da dnevno prelazi od 150 do 200 kilometara.

"Što se tiče tehničkog planiranja rute, tu nema nikakvih problema, koristim navigacije, google karte, tu se dobro snalazim, nema nikakvih problema... Običan jeftini bicikl vozim, koji sam malo nadogradio boljom opremom, ništa specijalno", kaže Malić, nekadašnji pripadnik Jedinice za podršku PU Doboj.

Iz Austrije put će ga odvesti ka Njemačkoj, potom Danskoj i Švedskoj, a za nešto više od dvije sedmice trebalo bi da bude u glavnom gradu Norveške, iz kojeg će nazad za Doboj krenuti avionom ili autobusom, a dio puta će ponovo preći biciklom, i to najvjerovatnije kroz Austriju, preko neizbježnih Alpa.

Spremajući se za ovu egzibiciju Malić je biciklom već preško oko 2.000 kilometara, a kondiciju je održavao i trčanjem. Na pitanje da li strahuje od nekih dionica puta, dao je zanimljiv odgovor...

"Najviše me strah, da budem iskren, da jednog dana neću više moći tako biciklom putovati (smijeh), a ovo ostalo nema straha, to je uživanje", poručio je Malić.

Njegove kolege koje su ga prethodnih godina ispraćale na put u Beč i Bratislavu, potom u Krakov, Prag i prošle godine u Pariz na pitanje da li bi mu se pridružili da je ruta kraća odgovaraju:

 "Ovo je jedan veliki poduhvat, 2.400 kilometara. Vrlo teško, vrlo naporno, svaka čast", kazao je Saša Raljić, dok Radenko Čakarević nimalo ne sumnja u svog kolegu iako je put dug.

"Ne bih se usudio ni autom otići na tu daljinu, a pogotovo biciklom", kazao je Čakarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije