Život

Drveni brodići sa Vrbanje

Drveni brodići sa Vrbanje
Drveni brodići sa Vrbanje

Sretko Vuletić (64), penzioner iz Čelinca, dane provodi praveći makete brodova, što mu je pored hobija i terapija, jer boluje od pareze i Parkinsonove bolesti. Ljubav prema maketarstvu se javila još u osnovnoj školi na časovima tehničkog obrazovanja.

''U osnovnoj školi upoznao sam Mirka Bjelajca, aeromodelara, koji je bio prvak Evrope sa sobnim avionom. Za brodove sam se počeo zanimati kada sam na jednom takmičenju vidio gliser'', priča nam Sretko dok stojimo pored rijeke Vrbanje.

Za izradu koristi drvo bukve, javora i lipe, te hrasta, gdje je potrebna čvrtina. Drvo se kuva i zatim savija, a materijal, što je stariji, to je bolji.

"TITANIK" ZAOBILAZI: Sretko u izradi koristi i materijal koji je sjekao prije desetak godina.

''Drvo, što je starije, manje se krivi i bolje je za obradu. U početku sam obrađivao sve ručno, sada imam dvije mašine, dok je ostalo sve ručna izrada'', dodao je Sretko.

U radionici Sretka Vuletića, kojeg više znaju po nadimku Bato, nastajali su brodovi "Santa Marija", "Baunti", "Pinta", "Nina", ali "Titanik" nije.

''Mnogi su mi savjetovali da radim 'Titanik', ali bi on morao biti baš veliki. Trebalo bi da bude oko dva metra, a to već nije maketa i projekat bi bio skup. Volio bih uraditi maketu 'Galeba', Titovog školskog broda, ali nema projekta. Rusi traže taj model, to je cijenjeni savremeni jedrenjak'', kaže Sretko.

On je rekao da za izradu maketa treba puno iskustva, znanja i strpljenja, te će zbog bolesti, nažalost, vjerovatno uskoro prestati da se bavi maketarstvom.

U pomoć mu i sada priskaču sin, kćerka i unuka, te će oni nastaviti da se bave ovim poslom.

KOLUMBOV BROD: Na sajmovima je učestvovao samo u Čelincu na sajmu privrede, a jednom je izložio radove u Gosposkoj ulici u Banjaluci, gdje su mišljenja prolaznika bila podijeljena što se tiče cijena, za neke su bili preskupi, dok su drugi govorili da su džaba.

Razlika između ovih jedrenjaka i kupljenih je što su ovi jači i dugotrajniji, a ako se čuvaju u staklu, mogu trajati i sto godina, pojasnio nam je Sretko.

U svome domu u staklu čuva "Pintu", maketu broda Kristofera Kolumba, koja mu je omiljena maketa.

Za izradu ovakvih ostvarenja potrebno je od tri mjeseca ako se zainati do šest mjeseci za neke zatjevne projekte.

Najviše svojih radova je poklonio, a kupaca je malo.

''Bio sam u prilici da moram prodati za sto maraka maketu, a najskuplji sam brod prodao za 680 maraka. Jednom sam u Dubrovniku prodao maketu nekom Nijemcu da smo za to novca mogli ostati nas četvoro još mjesec i po na moru'', ispričao nam je Sretko.

Makete brodova iz Čelinca nisu puno plovile svijetom, te se zasad nalaze dva u Njemačkoj kod jednog Batinog prijatelja.

Ratni brod sa 50 topova

Do sada su brodići Sretka Vuletića usrećili oko 40 vlasnika. Trenutno radi na izradi broda "Konstitucion", koji je američki ratni brod, te je na njemu napravio 50 topova, a kada bude gotov, imaće četiri čamca za spasavanje i jedra koja će se moći podizati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije