Život

Evo šta sve morate uraditi prije 50. rođendana

Evo šta sve morate uraditi prije 50. rođendana
Evo šta sve morate uraditi prije 50. rođendana

Kada biste ispitali neku veću grupu ljudi u svojim pedesetim godinama, koje stvari bi uradili da mogu da vrate vrijeme, većina bi vam rekla da bi batalila cigarete i bolje čuvala svoje uspomene. Upravo to rekli su onima koji su već sproveli ovakvu anketu.

OSTAVITE CIGARETE

Skupe su, loše mirišu i šanse da vam izazovu neku vrstu zdravstvenih problema iznose tačno 100 odsto. Rak pluća da ne pominjemo.

PRESTANITE DA JEDETE GLUPOSTI

Tokom života možete zaraditi dovoljno novca da u pedesetim možete da kupite sve što vam padne na pamet, ali jedino što se ne nalazi na tom spisku je zdravlje. Zato počnite da ulažete u njega odmah i to tako što ćete svaki naredni put odustati od ideje da jedete grickalice ili brzu hranu. Gazirana pića takođe spadaju u “gluposti”.

ODRŽAVAJTE ILI “POPRAVITE” ODNOS SA RODITELJIMA I ROĐACIMA

Kao i svi mi, vjerovatno se sa svojim bližnjima ne slažete oko mase stvari, ali upravo to je  prednost relacija sa njima: uz koga ćete bolje naučiti da budete tolerantni i funkcionišete sa ljudima od kojih razmišljate drugačije?

NE IZLAŽITE SE SUNCU BEZ ZAŠTITE

Sada vam to zvuči bezazleno jer vam djeluje da će vaša koža zauvijek biti elastična i zategnuta. Da to nije slučaj, uvjerićete se kada jednog dana zbog prekomjernog izlaganja suncu budete imali bore i pjege svuda po tijelu. Utičite na to da ishod vašeg  uživanja na suncu bude drugačiji.

REDOVNO VJEŽBAJTE

Ovo ste čuli već hiljadu puta, iz jednog prostog razloga: neophodno je. Ako na vrijeme steknete naviku da se što više krećete, bićete veoma zahvalni sami sebi za par decenija. Nemojte se gojiti, već održavajte normalnu težinu, budući da prekomerna ni u kom smislu nije dobra za vaš organizam.

POČNITE DA ŠTEDITE NOVAC

Da, to je dosadno, teško, ali i nužno. Prosječni tridesetogodišnjak u BiH možda nema novac koji može lako da ostavi sa strane, ali su mu šanse za to svakako veće sada, nego što će biti kasnije, posebno ako još živite kod roditelja i/ili nemate djecu, pa ste lišeni svih tih dodatnih troškova koji onemogućavaju štednju. Uostalom, niko ne kaže da treba da odvajate po pola plate – koliko god je moguće “stavite sa strane”, jer znate kako ono  kažu: marka po marka…

NAUČITE DA BUDETE ZADOVOLJNI ONIM ŠTO IMATE

U ovoj varijanti možda nećete postati milioner, ali ćete svakako imati srećniji život. To naravno ne znači da nećete biti bogati, ali ako budete cijenili dovoljno ono što imate, bićete i imućni i srećni.

NE ODLAŽITE ISPUNJENJE SVOJIH SNOVA!

Želite da kupite kuću? Imate djecu? Napišete knjigu? Dobijete diplomu? Naučite da svirate neki instrument? Probate surfovanje? Započnete sopstveni posao? Počnite koliko danas! Najlakše je odlagati stvari, ali to je najgore što možete da uradite svom životu. Posebno ako imate na umu da vrijeme poslije 30. počinje da leti i to sve brže i brže s godinama!

NASPAVAJTE SE

Vodite računa da ležete i ustajete u isto vrijeme i da spavate dovoljno. Izbjegavajte zurenje u ekrane pred spavanje i imaćete još jedan dragocjen ulog za budućnost.

BRINITE O SVOJIM ZUBIMA

Njih ima puno, perete ih svako večei trajaće vam doživotno. Pa, ne baš. Malecni kvar ili napuknut zub se preko noći može pretvoriti u pakao. Možda ste čuli da je najnepodnošljiviji bol onaj od kog vam bridi cijelo tijelo, iako potiče od jednog malog zuba – vjerujte u to i učiniti sve da izbjegnete takvo iskustvo. Upaljeni nervi, upale desni i skriveni kvarovi mogu vas ne samo ostaviti prije vremena bez zuba, već i izazvati jezive bolesti, pa i one smrtonosne, poput raka pluća.

SKUPLJAJTE USPOMENE, A NE STVARI

Sve ljude čine onakim kakvi su njihova iskustva. Ne dozvolite sebi da se probudite u 50. i shvatite da se proveli život jureći materijalne stvari. Uspomene su te kojima vrijednost nikada ne može da opadne, niti mogu da izgore u požaru.

BUDITE DAREŽLJIVI

Ako dajete drugima, shvatićete dobrobit koju velikodušnost donosi. Šta god da nekome darujete, imajte na umu da to treba da bude od srca, bez očekivanja ičega za uzvrat.

NJEGUJTE RADOZNALOST I SVAKOG DANA URADITE NEŠTO ŠTO VAS PLAŠI

Učinite nešto najluđe što možete da zamislite i povedite da računa da napravite što više fotografija tog svog iskustva. Rizikujte, budite poletni i slobodni i svoju avanturi nemojte mjeriti minutima ili satima, već danima. Najbolje bi bilo da vam u tome društvo pravi neko blizak, a jednog dana kad ostarite, budite sigurni da ćete se nasmešiti kad god se sjetite svog doživljaja.

ČITAJTE BAREM 10 KNJIGA GODIŠNJE

Nikada nijedam pedesetogodišnjak nikada nije zažalio što u mladosti nije više gledao tv i igrao igrice. Mozak se razvija tokom cijelog života, pa mu pomozite u tome i vježbajte ga korisnim medijima.

PUTUJTE – GDE GOD I KAD GOD MOŽETE

Ovo je lako reći, a prilično teško izvesti, ali se vrijedi pomučiti jer je u pitanju nešto što čovjeka mijenja kao malo stvari u životu. Na putovanjima dolazite neminovno u situacije koje vas tjeraju da vodite računa o stvarima koje su veće od vas. Kada putujete, doživljavate istinski rizik i avanturu, oslobađajući se mnogih strahova.

MEDITIRAJTE!

Spisak benefita koje ljudski organizam ima od meditacije je beskonačan, a sve što treba da uložite je malo vremena svakog dana.

RADITE NA SEBI

Koliko danas prestanite da se poredite sa drugim ljudima i fokusirajte se na sopstveni identitet. Ako ne znate još uvijek šta on tačno podrazumijeva, počnite da otkrivate to i trudite se da ga što više ojačate do zrelog doba.

VODITE DNEVNIK

Tokom života ćete više dragocjenih uspomena zaboraviti nego što ćete uspjeti da sačuvate u sjećanju. Osim što ćete ih na ovaj način otrgnuti od zaborava, vaši zapisi će vas sigurno dobro zabaviti kad ih budete čitali za 10 ili 30 godina.

ŠTEDITE ZA STAN

Još jedna preporuka koju je u zemlji u kojoj živimo lako jedino izgovoriti. Ipak, čak i ako podignete kredit, što ranije to uradite, prije ćete ga otplatiti i do 50. godine ćete biti svoj na svome!

ČUVAJTE PRIJATELJE

Za svoje okruženje birajte ljude pored kojih se osjećate kao da ste najbolji na svijetu, ujedno vas i motivišu svojim primjerom, i u čijem prisustvu uživate. Njegujte ih, smijte se s njima i trudite se da doprinesete njihovom boljitku, u svakom smislu. Svake nedjelje odvojite malo vremena da ih pitate kako su i šta rade – oni su možda najdragocenija stvar koju čovjek može imati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije