Život

Evo zašto je tetka važna osoba u životu svakog djeteta

Evo zašto je tetka važna osoba u životu svakog djeteta
Evo zašto je tetka važna osoba u životu svakog djeteta

Tetke imaju poseban utjecaj na djecu, naime, one s djecom svojih sestara ili braće mogu razviti poseban i prisan odnos.

Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka može da bude pravi zabavljač, jer ona nema odgovornost roditelja.

Ona je pouzdan savjetnik

Tetka daje odlične savjete, čuva tajne i rado će sa vama podjeliti svoja iskustva. Sa tetkom možete razgovarati o svemu onome o čemu vam je neprijatno s roditeljima.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Tetka je uvijek tu kada je potrebno. Ona može biti značajan dio životnog iskustva djeteta.  Djeca se osjećaju posebno u prisustvu tetke. Ona je prisutna u svim bitnim momentima u životu: polazak u školu, rođendani, sportska takmičenja, mature, vjenčanja.

Tetka je uzor

Tetka može biti alternativni primjer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti i može vam biti pozitivan uzor u životu.

Ona je porodica

Kod sukoba s roditeljima, tetka može biti od velike koristi. Naime, djeca će prije povjeriti tetki svoje probleme, već roditeljima i može vam pomoći u svim nesuglasicama koje budete imali s roditeljima, piše Nova.ba.

Tetka može da zamjeni roditelje

Kada su roditelji zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Poslije roditelja, tetka može da postane najbliža osoba djetetu.

Ona je tu da ohrabri

Tetka će uvijek podržati dijete, bez obzira o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju djeteta. Ako se dijete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvijek da pronađe način da pruži ohrabrenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije