Život

Finci najsrećniji narod, a gdje smo mi?

Finci najsrećniji narod, a gdje smo mi?
Foto: Ilustracija | Finci najsrećniji narod, a gdje smo mi?

Najsrećniji narod na svijetu su Finci, dok se BiH nalazi na 93. mjestu od 156 analiziranih. Kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, iznad Srbije se nalazi samo Slovenija, dok su ostale bivše jugoslovenske republike iza, pokazalo je najnovije Svjetsko istraživanje sreće za 2018. godinu.

Finska kao država je najsrećnija zemlja na planeti jer se duboko poštuju ljudska prava: ravnopravnost polova, zaštita životne sredine, sistem obrazovanja i ravnoteža između života i rada.

Kada je izašlo istraživanje, rekao je Halivel, svi su željeli da se presele u Finsku.

"Ali ne možemo svi da stanemo u jednu, najsrećniju zemlju. Onda Finska ne bi bila najsrećnija zemlja na svijetu", rekao je.

Odmah poslije Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švajcarska. Kada je riječ o državama Evropske unije, najsrećniji su ljudi u Austriji, koij su na ovoj rang listi zauzeli visoko 12. mjesto. Iza njih su Nijemci, na 15. mjestu.

Istraživanje o sreći, koju je uradio Medija Galup, pokazalo je da su Finci nasrećniji narod, ali građani te zemlje nisu saglasni sa tom ocjenom.

"Finici, ali i ostali nordijski narodi po prirodi su introvertni, teško pokazuju emocije, kako lijepe, tako i one tužne. Po tim odlikama, oni su sušta suprotnost recimo latino-amerikancima, na primjer, koji imaju burnije reakcije", rekao je Maik Viking direktor Instituta "Happiness reasearch", prenosi BBC.

Profesor Univerziteta Britanske Kolumbije - Džon Halivel i ko-urednik Svjetskog izvještaja o sreći, objasnio je da u ovom istraživanju nije riječ samo o emociji sreće, već se ova analiza više odnosi na zadovoljstvo usljed kvalitetnog života i uređenog sistema.

"Bruto domaći dohodak po glavi stanovnika doprinosi kvalitetu života i produžava životni vijek. Ali produžavaju ga i saznanje da brinete o nekome, da znate da ima ko da vam pomogne, i slobodu da donosite odluke. Dakle, ovde se radi o povjerenju i velikodušnosti, a Finska se visoko rangira po ovim kriterijumima", rekao je Halivel.

Gde je BiH, a gdje bivše YU republike

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovom je Slovenija, kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na "visokom" 51. mjestu. Iza nje, na 78. mjestu nalazi se Srbija.  Nešto "nesrećniji" su građani ostalih bivših YU republika, pa se tako Crna Gora našla na 81, a Hrvatska na 82. mjestu. Sedam mjesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 93. mjestu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije