Život

Fondacija Ane Frank kupila stan u kojem je živjela djevojčica

Fondacija Ane Frank kupila stan u kojem je živjela djevojčica
Foto: N.N. | Fondacija Ane Frank kupila stan u kojem je živjela djevojčica

Fondacija zadužena za očuvanje kuće u Amsterdamu u kojoj se Ana Frank sakrila s porodicom da bi izbegla progon nacista, saopštila je danas da je kupila stan u kojoj je poznata jevrejska djevojčica živjela 30-ih godina.

Fondacija je navela da nema namjeru da stan pretvori u muzej kao što je kuća u kojoj je porodica Frank živjela dvije godine i koju godišnje posjeti nekoliko miliona turista.

"Važno je da stan u kojem je Ana Frank živjela 1930-ih godina ostane netaknut i da se brinemo o njegovom održavanju", rekla je portparol fondacije Anmari Beker i dodala da je stan povezan sa zaostavštinom djevojčice.

Stan se nalazi na jednom trgu u južnoj četvrti Amsterdama u zgradi sa fasadnom ciglom. Stan je pripadao jednom preduzeću nekretnina koje je navelo da ne može više da ga održava.

U tom stanu su se do 2005. godine smjenjivali razni pisci primorani da napuste svoje zemlje zbog progonstva.

Porodica Frank je tu živjela od 1934. do 1942. godine kad se preselila u kuću poznatu po skrivanju djevojčice koja je to opisala u svom djelu "Dnevnik Ane Frank", prodatom u 30 miliona primjeraka.

Djevojčica je jedna od najpoznatijih žrtava Holokausta. Ana Frank (15) umrla je u martu 1945. godine od tifusa u logoru Bergen-Belzen u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije