Život

Fotografisanje na - 40°C

Fotografisanje na - 40°C
Fotografisanje na - 40°C

U svojoj karijeri fotograf sa Novog Zelanda Amos Čepel obišao je više od 70 država. Nedavno je obukao slojeve i slojeve garderobe i krenuo u ruski grad Jakutsk, jedno od najhladnijih naseljenih mjesta na Zemlji. Fotograf je proveo pet nedelja u tom sibirskom gradu, gdje temperatura zimi lako dostigne minus 40 stepeni Celzijusa a katkad bude još hladnije

Jakutsk je glavni grad Republike Jakutije. Ima oko 300.000 stanovnika. Kroz grad protiče rijeka Lena.

Na toj ledenoj lokaciji, gdje je ovih dana skoro minus 40 stepeni Celzijusa, novozelandski fotograf Amos Čepel je, probijajući se kroz led, snijeg i maglu, pokušao da foto-aparatom zabilježi svakodnevni život stanovnika.

Većina životinja u toj oblasti Rusije živi naviknuta na jaku i konstantnu hladnoću. Čepel kaže da je „pas čuvar koji mu je pozirao srećan i zdrav poput žena koje brinu o njemu".

Po brutalnoj hladnoći fotografisanje je težak rad ‒ posebno kada se ima u vidu prilagođavanje i podešavanje funkcija aparata.

Fotograf navodi da je prvog dana boravka u Jakutsku bio u tankim pantalonama, šokiran ekstremnim uticajem hladnoće:

"Imao sam osjećaj da mi hladnoća potpuno obavija noge".

Iznenađenje je, kako kaže, bilo i to što se povremeno njegova pljuvačka zamrzavala u vidu iglica po ubodu usana.

Čepel priznaje da je na hladnoći bilo teško upoznati lokalne stanovnike ‒ na tim ledenim temperaturama niko se ne zadržava na otvorenom.

"Jedini ljudi koje sam viđao napolju brzo su jurili ka svojim kućama, sa rukama u rukavicama kojima su štitili lice", kaže Čepel za Biznis insajder.

Ipak, kada je uspio da upozna neke od mještana, Čepel kaže da su bili "prijateljski nastrojeni, spremni za razgovor i voljni da pomognu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije