Život

Gala i Salvador Dali: Ljubav koja je stvorila vanvremenskog umjetnika

Gala i Salvador Dali: Ljubav koja je stvorila vanvremenskog umjetnika
Foto: N.N. | Gala i Salvador Dali: Ljubav koja je stvorila vanvremenskog umjetnika

Salvador Dali bio je u potpunosti svoja umjetnost. Priča velikog Dalija započinje sa pričom o jednoj ljubavi. O jednoj ženi i braku, o vjernoj pratilji i muzi. O njenoj beskrajnoj brizi i njegovanju Dalijevog uma, o upornosti i vjeri koja je dovela do ostvarenja i uspjeha slavnog umjetnika.

Gala je bila 10 godina starija od Dalija. Upoznali su se kada je njemu bilo 26 godina. Ona je prepoznala njegov veliki talenat i osjetila umjetničku dušu, a zatim odlučila da da sve od sebe kako bi ostvarila potpuni potencijal tih dviju jednakosti.

Kada su se vjenčali Dali je bio samo još jedan siromašan i neznani umjetnik. Tek po dolasku Gale u njegov život nastupilo je stremljenje ka stvarnom slikarstvu, ali i drugim oblicima prave umjetnosti.

Govorila mu je da mora da slika kao stari majstori uljem i na platnu, i on je tako i započeo koračati svojim nadrealizmom. Isprva Dalijeve slike, iako dobro dočekane od strane tadašnjih kritičara, nisu uopšte bile prodavane, te je Gala sama putovala po Španiji i noseći ih sa sobom pokušavala svuda da proda slike svog muža.

Godine 1939. oni odlaze u Ameriku, u potragu za slavom. On i Gala bili su savršen par ekscentrika posmatran kroz prizmu šire publike. Priređivali su maskenbale koji su opčinjavali Holivud.

Njegove slike počinju da se prodaju tek 1943. kada su mu Rejnold i Elenor Mors, bogati bračni par iz Kolorada, vidjevši na izložbi njegova djela postali doživotni pokrovitelji. Od tada cijene njegovih slika rastu.

Salvador Dali penje se u sam vrh i njegovo ime uskoro postaje veće od svih njegovih savremenika. Prodavanje slika, računi, novac, ugovori... sve ono što Dali nije umio je radila Gala. On je bio potpuno nesposoban za stvarni svijet, nije znao vrijednost novca i nije razlikovao valute. Kriza u braku nastala je kad je Gala najednom u tamnoj sjenci svog muža stekla reputaciju žene sa kojom se ne treba šaliti, žene uvijek spremne za sukob. Stara požuda prema mlađim muškarcima ponovo se javlja i ona započinje svoje afere, koje Daliju nisu smetale.

Dali i Gala sa maskenbala prelaze na priređivanje orgija. Postaju sve dalji, ali površinski posmatrano na toj velikoj pozornici ostali su savršen par. Vraćaju se u Španiju pod izgovorom da je Dali izgubio inspiraciju. U jednom selu kupuju malu kuću misleći kako će se povući od svijeta i uspostaviti staru ljubav punu umjetnosti i razumijevanja. Međutim, to se pokazalo kao greška. Gala je željela samoću i smiraj, zadovoljstvo i užitak, a Dali pažnju i život u svjetlu svoje slave.

Gala je počela da živi nezavisno od Dalija i sve češće je odlazila na putovanja sama. Neskriveno zavodi mladiće i sa njima vodi otvorene afere. Dali je uvijek govorio kako je to divno i kako ga fascinira što je jedna stara žena i dalje sposobna da zavodi mlade. Nije prestajao da je voli.

Tokom jednog boravka u Parizu 1965. godine Salvador Dali se i sam upušta u aferu sa tada čuvenom manekenkom Amandom Lir, sa kojom je proveo narednih 15 godina života. Gala je prihvatila Amandu i jedno vrijeme njih troje putovali su zajedno i čudili javnost svojom pojavom. Konačno, Gala traži od Dalija da joj kupi obećanu vilu u Pubolu i da je ostavi na miru. On je održao reč i Gala je zauvijek otišla.

Njen odlazak pogodio je Dalija više nego što je to isprva pokazao. Ostao je s Amandom, ali je i dalje idealizovao svoju kraljicu. Ona je za njega uvijek ostala nedostižna boginja, majka i vodilja, spas i utočište. Zabranila mu je posjete i rekla da može da dolazi samo kada dobije pismeni poziv.

Po ulasku u 70. godinu obolijeva od Parkinsonove bolesti, koja direktno utiče na njegovo slikanje. Kada je Gala to čula, bila je ljuta. Govorila je za njega da je beskoristan i da ne treba da postoji ako ne slika. Postala je gramziva i uplašena za svoju budućnost i u Daliju, pored sve ljubavi koju su nekada dijelili, vidjela je izvor novca. Gala je nekoliko godina kasnije umrla i Dali se uskoro sasvim povukao u sebe, ne napuštajući tamne prostorije svog zamka. Odbijao je da pije vodu i time umalo dozvao smrt. Njegovo ponašanje protumačeno je kao suicidno i pojavile su se glasine da je već dva puta pokušao da se ubije. U dvorcu je izbio požar i Dalija ponovo jedva spasavaju. Posljednje godine života provodi u privatnim odajama svog muzeja, u potpunoj tami i teškoj depresiji. Čovjek čudesnih brkova i genijalnog luđačkog pogleda, koji je nekad uzimao svu pažnju, sada je bio samo tamna sjenka koja šapuće mračne riječi. Godine 1988. zbog naglog slabljenja srca ponovo se vratio u bolnicu. Naredne godine, u toku svoje omiljene predstave "Tristan i Izolda" veliki umjetnik je umro, bez Gale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije