Život

Gradić koji nije uspio obuzdati Merilin Monro

Gradić koji nije uspio obuzdati Merilin Monro
Gradić koji nije uspio obuzdati Merilin Monro

Skriven gustim drvoredima i brežuljcima, gradić Roksburi u američkoj saveznoj državi Konektikat nalazi se oko 120 km daleko od Njujorka i cijelu jednu vječnost od Holivuda.

Pa, ipak, ono što malo ko zna jeste da je to mjestašce, sa nešto manje od 3.000 stanovnika, zapravo dom brojnih umjetnika: Danijela Dej Luisa, Kendis Bušnel, Stivena Sondhajma i mnogih drugih. Ovdje su živjeli i glumci Volter Matau i Ričard Vidmark, scenarista Tom Kol i poznati Artur Miler. Međutim, ubjedljivo najpoznatija stanovnica Roksburija je niko drugi nego Merilin Monro, koja je ovdje provela pet godina života - od 1956. do 1961.

I dok su okolni gradići puni bifea i bistroa, Roksburi i danas ostaje miran, iako su im nekretnine među najskupljim u Konektikatu. U centru nema skoro ništa osim kancelarije sudskog pisara, malog marketa i benzinske pumpe, gdje je Merilin često dolazila po namirnice. Zapravo, ona je kupovala u "Roxbury Market & Deli", malom marketu sa nekoliko polica, gdje se prodavao domaći džem i osnovne namirnice, a mnogima je i danas teško zamisliti Merilin Monro kao domaćicu u takvom ambijentu.

Miler, koji je već tada bio poznati dramski pisac, još 1947. godine je kupio imanje u Roksburiju, gdje je uživao sa svojim prijateljima. Ono što je specifično za Roksburi jeste što nikada ne biste rekli da je ovo mjesto dom milionera.

"Kada odete u bilo koji drugi grad, recimo Stamford, vrlo lako ćete pronaći Ulicu milionera. Međutim, ovdje nema šanse da je pronađete, jer su sve te kuće dobro zaklonjene", kaže Piter Hurbult, službenik u kancelariji sudskog pisara.

Naziv ove slavne ulice je Old Tofet Road i nalazi se na deset minuta vožnje od centra Roksburija. Zapravo, kuće su tako zaklonjene drvećem da, ukoliko ne znate po čemu je ulica poznata, nikada ne biste ni primijetili skretanje za ovaj put, jer djeluje kao svaka druga ulica u Konektikatu. Kuće su prilično stare i podsjećaju na stil gradnje iz kolonijalnih vremena. Ulaz je zaklonjen stogodišnjim drvećem, tako da teško možete i proviriti u dvorište.

Dana 29. juna 1956, kada su se Monro i Miler vjenčali u kancelariji sudskog pisara, do kuće ih je pratila kolona paparaca. Vozeći brzo za mladencima, jedan automobil se prevrnuo i poginuo je francuski fotoreporter. Mnogi kažu da je ovo bio loš predznak za njihov brak, što su pokazale i godine koje su uslijedile. I dok je u početku uživala, vremenom joj je miran i spokojan život postao naporan, a odnos sa Milerom je bivao sve lošiji. Tako ovaj gradić nije uspio zadržati niti obuzdati Merlin Monro, željnu slave, koja je bila njena "hrana". Na kraju se ispostavilo da joj ni Miler nije odgovorao. Njih dvoje su se razveli 1961. godine, a diva je umrla 19 mjeseci nakon razvoda.

Miler je do posljednjeg dana živio u Roksburiju, igrao je tenis sa Frankom Mekortom i Miom Farou, koja i danas živi u susjednom gradiću. Miler je i umro ovdje, prije deset godina, u 89. godini. Sahranjen je na lokalnom groblju.***

Mirna luka

Kada se Merilin Monro 1956. udala za Artura Milera, već je bila izuzetno poznata, zapravo, reklo bi se, već tada je bila najveća zvijezda na svijetu. Međutim, bio je to period kada joj je slava već počela smetati.

"Mrzim Holivud! Želim da živim negdje gdje je mirno, a da u Holivud dolazim samo po potrebi", navodno je rekla suprugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije