Život

Grci se ne odriču kafe ni usred krize

Grci se ne odriču kafe ni usred krize
Grci se ne odriču kafe ni usred krize

ATINA - Iako su pogođeni jednom od najgorih ekonomskih kriza modernog doba, kafa je za Grke i dalje prijeko potrebno gorivo za razmišljanje.

Usljed smanjenja penzija i plata, povećanja poreza i porasta nezaposlenosti, Grci su znatno smanjili troškove. Međutim, čini se da su malobrojni spremni da se odreknu ledene kafe (iced coffee), freddo ili frappe, koja košta između dva i četiri i po evra u centru Atine, piše Rojters.

Agencija navodi da je to više nego što u prosjeku košta kafa u Britaniji i konstatuje da su kafići u prijestonici puni, što maskira metež u kojem se našlo grčko društvo.

"Grci su spremni da štede na sve ostalo, ali ne i na kafu. Posjećenost je stabilna", kaže Kleantis Kanelos (34), menadžer prepune kafane "Old Flo" u dijelu Atine koji naseljava radnička klasa.

Rojters piše da ljubav Grka prema kafi datira odavno i da im je toliko nedostajala dok su bili pod okupacijom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu te da su mljeli i barili leblebije kao zamjenu.

U prodaji sada dominira ledena kafa, ali će možda vratiti tradicionalnoj grčkoj kafi, koja košta do dva evra, piše Rojters.

Zatvaranje banaka i ograničavanje sume koja se može podići sa bankomata je dodatno skresalo potrošnju, a mogućnost totalnog finansijskog kolapsa nakon referenduma znači da mnogi Grci ne znaju koliko će novca imati u džepu u ponedjeljak.

"Ne vjerujem da će Grci odustati od evra. Ako se to, ipak, desi, uvezena kafa poput espressa će definitivno poskupjeti", kaže menadžer "Old Floa".

"Opašće i kupovna moć gostiju. Možda će promijeniti navike i vratiti se tradicionalnoj grčkoj kafi i frapeu".

Ankete pokazuju da su Grci gotovo jednako podijeljeni po pitanju prihvatanja i odbijanja strogih uslova koje su odredili kreditori.

Najmanje 10 odsto je neopredijeljeno, a neki razmišljaju uz kafu.

"Naravno da razmišljam i uz kafu", rekao je Rojtersu 45-godišnji hotelski radnik Markos Eftimopulos.

"Kako bih o tako važnom pitanju odlučio bez ćaskanja sa mojim prijateljem ovdje, uz fini hladni frape? To uvijek radimo", prenose Vijesti.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije