Život

Grčki Robin Hud

Grčki Robin Hud
Grčki Robin Hud

Proveo je decenije izbjegavajući zakon. Dva puta helikopterom je pobjegao iz zatvora. Dao je milione siromašnima.

Ovo je priča o Vasilisu Paleokostasu, Grčkom Robinu Hudu, koji je u Grčkoj stekao status narodnog heroja.

Paleokostas je rođen 1966. godine u jednom selu u blizini grada Trikale, gdje odrastao gledajući oca kako uzgaja koze. Od najranijeg djetinjstva je idolizovao starijeg brata Nikosa. Lokalni sveštenik, otac Panajotis, kaže da se sjeća Vasilisa.

"Vasilis je možda lopov, ali nikada nije bio kriminalac", kaže Panajotis, objašnjavajući da je Vasilis krao da bi nahranio svoje najbliže.

Porodica Paleokostas 1979. godine preselila se u grad Trikala. Njegov otac Leonidas kaže da je Vasilis čak jedno vrijeme radio u tvornici sira.

"Pune dvije godine stajao je uz proizvodnu traku, bio je miran, niko nikada ne bi pomislio šta on smišlja u glavi. Ali, onda mu je dosadilo da radi za kapitaliste i odmetnuo se na drugu stranu zakona", kaže Leonidas.

BOGAT DOSIJE: Više od tri decenije Vasilis je pljačkao, otimao od bogatih i davao siromašnima. Uzimao je iz banaka, iznuđivao od industrijalaca, ali tvrdi da nikada nikome nije naudio.

Iako važi za jednog od najtraženijih evropskih kriminalaca, Vasilis u domovini ima status narodnog heroja, a grafiti sa njegovim likom krase mnoge zidove grčke prijestonice.

"On je, poput Robina Huda, prezirao vlast i bogate. Bilo bi krajnje pogrešno predstaviti ga kao nasilnog teroristu i kriminalca, jer on to, u suštini, nije", kaže jedan grčki novinar.

Njegova najpoznatija kriminalna djela su dvije visokoprofilne otmice. Tu je otmica Jorgosa Milonasa, grčkog industrijaliste, od kojeg je dobio pozamašnu otkupninu. Navodno, on stoji i iza otmice Aleksandra Haitoglua, vlasnika poznate prehrabrene industrije, zbog čega je i osuđen na 25 godina zatvora.

Takođe, u grčkoj javnosti je poznat i po još nečemu - jedini je uspio čak dva puta da pobjegne iz zatvora Koridalos, i to helikopterom.

Svaka grčka drama ima nešto što se zove peripetija, tj. kada vrhunac radnje dobije iznenadni obrt. Aristotel bi rekao da je to najboji momenat drame. Nešto slično desilo se i u slučaju Vasilisa Paleokostasa prije pet godina, kada je drugi put uspio da pobjegne helikopterom iz najčuvanijeg grčkog zatvora. Od tada mu se gubi svaki trag.

Inače, nakon njegovog drugog bijega, koji je bio spektakularniji od prvog, vlada se našla na meti kritika. Tada su smijenjena tri zvaničnika Ministarstva pravde, a tri zatvorska čuvara su uhapšena.

META "NEVIDLJIVIH": Štaviše, CIA je, zajedno sa grčkim kolegama, u Atini oformila jedinicu poznatu kao "The Invisibles" (Nevidljivi), koju čini oko 15 oficira, a koja već godinama pokušava da uđe u trag najpoznatijim grčkim kriminalcima.

"Od 2009. godine Paleokostas je postao njihova meta broj 1. Međutim, Paleokostas i dalje uspijeva da umakne 'Nevidljivima''', kaže Džef Mejš, britanski novinar, koji radi u Los Anđelesu, a koji je proveo nekoliko mjeseci u Grčkoj radeći na toj priči.

"Priča o Paleokostasu je jedna nevjerovatna priča, a bilo je skoro nemoguće detaljno istražiti sve", kaže Mejš i dodaje:

"I nakon pet godina, Paleokostas je još na slobodi. Niko od njegovih saradnika nikada ne bi odao njegovo sklonište, što je možda i razlog što ovako dugo izbjegava hapšenje."

Ovaj britanski novinar dodaje i da je imao priliku da vidi jedno od njegovih bivših skloništa.

"S obzirom na broj perika koje sam imao priliku da vidim, ne bi me iznenadilo da je on sada žena. Sve je moguće", kaže na kraju ovaj novinar, koji tvrdi da bi se od Paleokostasovog života mogao napraviti dobar, holivudski film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije