Život

Greta Garbo i Mimi Polak: Raskol između karijere i ljubavi prema ženi

Greta Garbo i Mimi Polak: Raskol između karijere i ljubavi prema ženi
Foto: Ilustracija | Greta Garbo i Mimi Polak: Raskol između karijere i ljubavi prema ženi

Greta Garbo je neizbrisiva ikona holivudskog zlatnog doba. U svojim najpoznatijim ulogama igrala je tragične i melanholične likove do savršenstva.

Njene slike snažnih heroina obezbijedile su joj tri nominacije za nagradu "Oscar", a 1954. godine nagrađena je počasnim "Oscarom" zbog njenih značajnih dostignuća u kinematografiji.

Ali, koliko god je bila slavna i voljena, Gretu Garbo su često pogrešno shvatali. Čak i njenu poznatu izreku "Želim da budem sama" pogrešno su tumačili. Rečenicu koju je rekla u razgovoru za magazin "Life" 1955. godine kasnije je morala da objasni: "Zapravo sam rekla, želim da me ostavite na miru. U tome je razlika."

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905, a odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stokholmu. Već kao dijete nju je privuklo šarenilo pozorišta zbog imaginarnog bijega od sive svakodnevice, a s 19 godina dobila je prvu ulogu u filmu.

Te 1924. godine Gretu je uočio Luis B. Majer u filmu "The Saga of Gosta Berling".

Odmah ju je angažovao, jer je vidio veliki potencijal u njenim magično plavim očima, koje je smatrao vrlo privlačnim za tadašnji nijemi film.

U dobi od 20 godina ona je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru. Podvrgnula se kompletnoj promjeni izgleda: izravnala je kosu i zube, promijenila je oblik obrva i smršala oko 12 kilograma.

Njen glavni partner u tim formativnim godinama bio je Džon Gilbert, a njihova hemija na ekranu je proizvela priče koje su pomogle i njoj i njemu da svoju slavu uzdignu u nebeske visine.

U jednom trenutku Džon Gilbert je naglo postao najtraženiji glumac u Holivudu. Filmovi u kojima bi on igrao redovno su zarađivali u ono vrijeme vrtoglavi novac - 700.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 10.000.000 dolara. On je bio izuzetno cijenjen jer je zapravo učio Gretu Garbo da glumi i da se ponaša pred kamerama, što je ubrzo postao dio njenog zvjezdanog imidža.

Legenda kaže da je Greta za Džona Gilberta bila fatalna. Bila je to ljubav na prvi pogled i u roku od tri nedjelje on ju je nekoliko puta zaprosio.

Gilbert je navodno čak odredio i datum, a onda se slomio kad se na dan vjenčanja ona nije pojavila.

Čini se da se ova epizoda podudarala s padom Gilbertove slave, pa je on uskoro postao prošlost, zajedno s nijemim filmom. No isto tako je moguće da se s pojavom zvučnog filma više nije uklapao u standarde nove tehnologije. S druge strane, Garbo je nastavila meteorski uspon. Kasnije je priznala da je Gilbert bio njena velika ljubav i da je najzaslužniji za njen uspjeh jer joj je posvetio svu svoju mentorsku i ljudsku pažnju. Međutim, nije mogla da podnese i samu pomisao da bude nečija žena.

"Bojala sam se da će suprug početi da mi govori šta moram da radim, a šta ne, i da će mi postati gazda. A ja to nisam željela. Htjela sam biti sama sebi šef", istakla je ona.

Gilbert je nesumnjivo bio njena velika ljubav, ali kao što se kasnije saznalo iz drugih njenih korespondencija, koje su postale javne u godinama nakon njene smrti, on nije bio jedini.

Od 1924. Greta je neprekidno narednih 60 godina održavala kontakt sa svojom koleginicom iz dramske škole, švedskom glumicom Mimi Polak.

U svom prvom pismu Polakova Gretu opisuje, rekavši: "Pismo koje sam dobila od tebe izazvalo je oluju čežnje u meni". Garbo - čije je umjetničko ime navodno smislila upravo Polakova - opisuje sebe kao umornu, sporu i dosadnu osobu kad je daleko od svoje drage prijateljice.

U drugom pismu iz 1928. Garbo piše: "Sanjam o tome da te vidim i otkrijem da li ti je još, kao nekad, stalo do tvoje stare neudate prijateljice. Volim te, mala Mimozo".

Dvije godine kasnije, kada je Polakova objavila iznenađujuću vijest da je ostala u drugom stanju, Garbo joj je napisala:

"Ne možemo pomoći našoj prirodi, kako ju je Bog stvorio. Ali uvijek sam mislila da nas dvije pripadamo jedna drugoj".

Kasnije, kad je Polakova rodila sina, Greta joj je napisala: "Nevjerovatno sam ponosna što sam postala otac". Međutim, pisma su s vremenom postala sve intimnija.

Za zlatno doba Holivuda najvažnija je bila zarada, pa su studiji bili vrlo spretni u prikrivanju istine o svojim zvijezdama. Najslavniji glumci su ugovorom bili obavezni da čuvaju određeni imidž. To znači da, čak i ako je Garbo zaista imala sklonost prema ženama, to je morala da bude najstrože čuvana tajna.

Ona se nije stidjela svoje seksualnosti, ali je bila svjesna da bi tako rizikovala i karijeru i potencijalni bijes svojih brojnih poklonika i publike. Garbo je odabrala samoću i izolaciju zbog animoziteta prema izloženosti i publicitetu, ali i zato jer je ostala slomljenog srca zbog nerealizovane ljubavi s Mimi Polak, koja je ostala tajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije