Život

Gucci htio reviju na Akropolju, Grci ga odbili

Gucci htio reviju na Akropolju, Grci ga odbili
Gucci htio reviju na Akropolju, Grci ga odbili

Ministarstvo kulture Grčke odbilo je zahtjev italijanske modne kuće Gucci da ovog ljeta iskoristi drevni Akropolj za modnu reviju.

Ministar kulture Lidija Konjordu je za državnu televiziju rekla da je grupa stručnjaka ministarstva u utorak uveče odbacila zahtjev Guccija, ističući da se s takvom odlukom apsolutno slaže.

Akropolj se nalazi na listi Svjetske baštine Uneska, podsjeća AP.

"Naša je dužnost da branimo važnost Akroplja, svjetskog simbola demokratije i slobode", poručila je Konjordu.

Zahtjevi za komercijalnu upotrebu antičkih spomenika u Grčkoj rijetko budu odobreni, podsjetila je američka agencija.

Američkoj pjevačici Dženifer Lopez je 2008. godine odobreno modno fotografisanje na Akropolju.

Na Akropolju su snimljeni i kadrovi za film iz 2014. godine "Dva lica januara" (The Two Faces of January), u kojem glavne uloge tumače Vigo Mortensen i Kirsten Danst.

Grčki portali su javili da je Gucci ponudio novčanu naknadu od dva miliona evra, namijenjenu restauratorskim radovima na Akropolju ili restauraciji bilo kojih drugih objekata po izboru grčkog Ministarstva kulture, u zamjenu za održavanje modne revije u trajanju od 15 minuta.

Predstavnici modne kuće istakli su da bi to bio odličan način za promociju kulturnih dobara na Akropolju, jer bi reviji prisustvovale brojne zvijezde Holivuda.

Direktor Akropoljskog muzeja Dimitris Pantermalis je, međutim, istakao da Partenonu i Akropolju "nije potrebna reklama".

"Od takvog događaja ne bi bilo nikakve koristi. Ne želimo da degradiramo ovaj simbol kulture postavljanjem piste, jer glavna tema tada ne bi bio Akropolj već modna revija", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije