Život

Hilari o Bilovoj ljubavnici: Narcisoidni, komični lik

Hilari o Bilovoj ljubavnici: Narcisoidni, komični lik
Hilari o Bilovoj ljubavnici: Narcisoidni, komični lik

VAŠINGTON - Hilari Klinton je, u jednom razgovoru sa prijateljicom, opisala Moniku Levinski kao narcisoidnu i komičnu figuru i objasnila zašto je suprugu Bilu Klintonu, koji je tada bio predsjednik SAD, oprostila vanbračnu aferu sa djevojkom koja je bila na praksi u Bijeloj kući.

Reakciju Hilari Klinton iz 1998, kada je otkrila da je suprug vara, detaljno je u svojim bilješkama opisala bliska prijateljica nekadašnje prve dame Dajan Bler, a bilješke su pohranjene u Univerzitetu u Arkanzasu, gdje je Blerova bila profesorka političkih nauka, do svoje smrti 2000.

U nedjelju uveče, priču o tome kako je Hilari komentarisala nezapamćenu aferu objavio je konzervativni sajt "Washington Free Beacon", a CNN danas tvrdi da je potvrđeno da je dokumentacija autentična.

Portparol Hilari Klinton nije odgovorio na poziv američke tv mreže da prokomentariše navode.

"To je bila greška, ali ona (Hilari) je u njegovu (Bilovu) korist isticala da je pokušao da raskine, da se povuče, da kontroliše nekoga ko je očigledno 'narcisoidan' i 'komičan' lik, ali stvar je izmakla kontroli", napisala je Blerova o razgovoru sa Hilari Klinton 9. septembra 1998, u trenutku kad je predsjednički skandal bio na vrhuncu, a koji je kasnije doveo do glasanja o povjerenju predsjedniku SAD, koji je Klinton uspio da "preživi".

CNN primjećuje da su se zapisi prijateljice pojavili u javnosti u trenutku kada se u SAD špekuliše da bivša guvernerka Njujorka i bivša državna sekretarka razmišlja da se ponovo kandiduje za Bijelu kuću.

Republikanci su jedva dočekali da "guraju" ovu priču u javnosti, a demokrate uzvraćaju tvrdeći da u dokumentima - koji su javnosti dostupni od 2010. - nema ništa posebno novo u odnosu na priču koju je Hilari sama objavila u memoarima "Living History".

Klintonova je u svojoj knjizi opisala da je bila "zaprepašćena, slomljenog srca i bijesna" kad joj je muž rekao za vezu sa Monikom Levinski: "Jedva dišući, počela sam da plačem i vičem na njega - 'Kako to misliš!?'; 'O čemu pričaš!?'; 'Zašto si me lagao?'"

Bilješke Dajane Bler pokazuju i da je Hilari pokušavala da umanji značaj afere, ocjenjujući da seks između njenog muža i mlade Monike "nije zapravo ništa značio".

Dajana Bler je upoznala Klintonove 1992, kada se pridružila predsjedničkoj kampanji, a u kampanji za reizbor Klintona 1996. bila je politički savjetnik. U međuvremenu je postala bliska prijateljica bračnog para Klinton, posebno prve dame.

Umrla je 2000, u 61. godini, a Hilari Klinton je tada za "Njujork tajms" rekla da je Blerova "najbolja osoba i prijatelj kakvog bi svako poželio".

Dokumenti otkrivaju da su Dajana i Hilari, osim o politici, razgovarale i o knjigama, putovanjima, porodici...

Bilješke Dajane Bler fakultetu je poklonio njen suprug, Džejms, još 2005. godine, a Univerzitet je dokumentaciju koja sadrži 109 kutija učinio dostupnom javnosti 2010.

Kada je riječ o Moniki Levinski, CNN podsjeća da je "djevojka iz ovalne sobe" bila u žiži interesovanja javnosti 1998. i 1999, kada je afera otkrivena i dok je trajala procedura "impičmenta", radeći sa autorom Endrjuom Mortonom na knjizi "Monikina priča" (Monica's Story), koja je štampana u martu 1999.

Te godine Monika je počela da radi i kao američki izvještač o kulturi za jednu britansku televiziju, a dizajnirala je i liniju ženskih tašni. Godine 2003. bila je domaćin televizijskog rijaliti programa "Mr. Personality".

Poslije prakse u Bijeloj kući bila je česta gošća raznih medija - između ostalog dala je intervjue magazinu "Tajm" (Time) i Barbari Volters.

Godine 2005. očigledno je napravila preokret u životu: preselila se u London, gdje je pohađala "London School of Economics" i ima master iz socijalne psihologije. Od 2006, kako navodi CNN, drži se daleko od očiju javnosti...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije