Život

Hoseini biciklom širi kulturu

Hoseini biciklom širi kulturu
Hoseini biciklom širi kulturu

U zemlji u kojoj već godinama bjesni rat djeca nemaju pravo na školovanje, a mnoga od njih nikada nisu vidjela knjigu. Ipak, da to ne ostane tako, pobrinuo se Saber Hoseini, nastavnik iz grada Bamijan, u centralnom Avganistanu, koji je svoj bicikl pretvorio u putujuću biblioteku. On putuje zabačenim dijelovima Avganistana i djecu upoznaje sa čarima čitanja.

"Na ovu ideju sam došao prije izvjesnog vremena. Sa svojim kolegama iz književnih krugova sam pričao o tome, i svi smo se pokrenuli i sakupili više od 200 dječjih knjiga, koje sad raznosim širom provincije i dajem djeci na čitanje. Čak sam uspio da regrutujem i neke volontere koji rade isto što i ja, i svi zajedno imamo kolekciju od više od 6.000 knjiga", kaže Hoseini.

Hoseini kaže da se odlučio za bicikl iz više razloga. Naime, neki dijelovi provincije su toliko nepristupačni da se do njih ne može doći autom. Takođe, izbor bicikla ima i jedno simbolično značenje. "Nekada su talibani koristili bicikle kako bi podmetali bombe, a ja sam želio da biciklom širim kulturu, a ne nasilje", kaže Hoseini.

On dodaje da svakog vikenda natovari svoj bicikl knjigama i odlazi put zabačenih sela, gdje čak ne postoje ni škole, a neka djeca nikada nisu vidjela knjigu. "Mnoga od te djece su dobi za četvrti razred, ali nikada nisu naučila ni da čitaju, ni da pišu. To je jednostavno nezamislivo u današnje vrijeme", kaže Hoseini. On vikendom ostavlja djeci knjige, a sljedećeg vikenda dolazi po njih i nosi ih drugoj djeci.

 "Da, ovo se može nazvati jednom vrstom biblioteke. Čak i odrasli uzimaju knjige od mene, a ne samo djece. Upravo zbog njih nekada nabavim i neke naprednije knjige, a ne samo dječju književnost. Obično biram uglavnom skraćene verzije nekih epskih knjiga, ali nekada donesem i cijele komplete", kaže Hoseini.

On je uvjeren da je ovo daleko više i vrednije od običnog raznošenja knjiga, jer on s djecom razgovara o raznim temama; o ratu, miru, toleranciji, uči ih kako da odrastu i postanu dobri ljudi.

"Sjećam se da sam jednom prilikom s djecom pričao o oružju, o tome kako ne treba čak ni da se igraju igračkama oružja. Tada mi je prišao jedan dječak, dao mi svoj plastični pištolj, uz uslov da njegovo selo bude prvo u koje ću svratiti narednog vikenda kako bi prvi mogli birati knjige. To mi je bio jedan od najsrećnijih dana u životu", kaže Hoseini.

Nažalost, Hoseini radi sa ograničenim budžetom i ne može uvijek nabaviti ono što djeca traže, a to su uglavnom stripovi o Betmenu, kojeg gledaju na TV-u.

Takođe, njegov posao nije nimalo jednostavan, jer nerijetko dobija prijetnje od ljudi bliskih talibanima da može dijeliti isključivo vjerske knjige. Štaviše, prijetnje je dobila i njegova supruga, koja takođe u Bamijanu radi kao nastavnica, a njoj je rečeno da će je talibani ubiti ako Hoseini nastaviti raznositi knjige. "Uprkos svim prijetnjama, poteškoćama, ja želim da nastavim sa svojim radom. Život te djece je dovoljno stresan, jer žive u zemlji gdje su smrt i nasilje jedina realnost. Upravo zato ja želim da im omogućim bar malo radosti, ako ništa, bar kroz ove knjige", kaže na kraju on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije