Život

Huan i Eva Peron, ljubav bez koje Argentina nikad ne bi bila ista

Huan i Eva Peron, ljubav bez koje Argentina nikad ne bi bila ista
Foto: N.N. | Huan i Eva Peron, ljubav bez koje Argentina nikad ne bi bila ista

Priča o Evi i Huanu Peronu je priča koja je u punom sjaju pokazala da nije istina da je iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, već da je zapravo ona pored njega.

Eva Duarte, buduća Peron, rođena je kao vanbračno dijete u komplikovanoj i rasturenoj porodici. Evina majka ostala je sama u maloj kolibi sa petoro djece, provodeći čitave dane za šivaćom mašinom kako bi mališanima obezbijedila parče hljeba.

 Ipak, kolale su priče o tome kako je ona u stvari prostituka, a njena djeca kopilad, što je Eva cijeli život nosila kao krst.

Sa polupraznim koferom i glavom punom velikih snova i želja, Eva je zacrtala da u prijestonici Argentine uspije kao glumica.

Dok je bila u potrazi za malim ulogama, ona je radila u kancelariji uticajnog filmskog časopisa, ali je i pozajmljivala glas u radio-sapunicama koje su tada bile popularne.

 Lijepa Eva polako je "stala na noge" i te 1944. godine, u trenutku kada je upoznala Huana Perona, svog budućeg supruga, već zarađivala 6.000 pesosa mjesečno i važila je za "gradsku facu".

 Huan Domingo Peron, rođen 8. oktobra 1895. godine, imao je punih 48 kada je upoznao Evu i bio je duplo stariji od nje. Izuzetno visok za Argentinca, sa tamnom kosom i osmijehom filmske zvijezde, Huan je u mladosti bio živi simbol latino zavodnika.

 Kada je upoznao Evu, bio je na položaju ministra za rad i ministra za rat, nakon što je 1943. godine vojska preuzela kontrolu nad državom. Sudbinski susret Eve i Huana desio se početkom 1944. godine, na humanitarnom umjetničkom festivalu gdje su se prikupljala sredstva za pomoć stradalima u zemljotresu koji je pogodio gradić San Huan. Eva je na gala koncert došla sa prijateljem, a otišla sa Peronom. Početkom oktobra 1945. godine opozicija u oružanim snagama Argentine primorava Perona na ostavku, nakon čega je i uhapšen.

 Uslijedile su masovne demonstracije njegovih pristalica, poznatih kao los descamisados (bezkošuljaši). Dok je Peron bio u zatvoru, Eva je otišla kod njegovog advokata i prijatelja Bramuglija da ga zamoli za pomoć. Međutim, Bramugli je bio jedan od mnogih viđenijih Argentinaca koji su Evu vidjeli kao kamen spoticanja na političkom usponu Huana Perona.

Ponio se prema njoj neljubazno i bahato, direktno je optuživši za Peronovu propast.

Četiri dana nakon što je izašao iz zatvora, Huan Peron se vjenčao sa Evom. Svi Evini filmovi tada su misteriozno nestali, a posljednji koji je snimila nikada nije dospio na bioskopska platna.

 Njena biografija iz vremena prije nego što je postala gospođa Peron se misteriozno briše. Eva je istinski i iskreno voljela Huana od dana kad ga je upoznala. Sa druge strane, njegova ljubav je imala nekoliko faza.

 U početku je prema Evi osjećao samo emotivnu i fizičku požudu. Poštovanje i ljubav su sa njegove strane došli kasnije, kada je počeo da je doživljava kao ravnu sebi. Peron je bio izuzetan vođa, ali je duboko u sebi osjećao da je Eva postala lider nacije kakav on nikada neće moći da bude, i da je ona ta koja nosi ljubav naroda. Ona je ta kojoj kliču i koju iz milošte zovu Evita.

Postala je prva žena u istoriji Argentine koja je aktivno učestvovala u predsjedničkoj kampanji. Osnovala je Fondaciju "Eva Peron" za pomoć siromašnima i sama uplatila prvu donaciju.

 Izgradila je mnogo škola, na hiljade bolnice i domove za nezbrinutu djecu u Argentini. U gradu koji je nazvan po njoj započela je izgradnju stanova za beskućnike i nastavila socijalnu reformu koju je kao ministar za rad započeo Peron.

Brojne kontroverze su ispletene oko njihove umješanosti u masovno prihvatanje nacističkih ratnih zločinaca koji su se u Argentinu sklonili od poslijeratnih suđenja. Pod lupu su stavljene i Evitine humanitarne fondacije zbog sumnje da ih koristi za lično bogaćenje i luksuzan život više nego za dobrobit siromašnih.

I pored toga, u avgustu 1951. godine preko dva miliona ljudi se okupilo ispred Casa Rosada zahtijevajući da se na izborima Eva kandiduje za potpredsjednika Argentine. To je do danas ostalo najbrojnije okupljanje za podršku bilo kojoj političarki na svijetu. Nije mogla da usliši želju naroda, ali je bila prva žena u Argentini koja je ikada glasala. Svoj glas je dala Huanu Peronu iz bolničkog kreveta.

Plavokosa ljepotica, najmoćnija žena Latinske Amerike, u ranim tridesetima izgubila je svoju posljednju bitku sa karcinomom 26. jula 1952. godine.

Nakon što je 1955. godine svrgnut sa vlasti, Huan Peron tajno je poslao Evitino tijelo u Italiju, gdje je sve do 1973. godine, kada je ponovo došao na vlast, bila sahranjena pod lažnim imenom.

Nakon njegove smrti, Peronova treća supruga sahranila je njeno tijelo u porodičnu grobnicu Duarte u Buenos Ajresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije