Život

I bebe govore: "Slušajte" ih pažljivo

I bebe govore: "Slušajte" ih pažljivo
I bebe govore: "Slušajte" ih pažljivo

Bebe možda ne znaju govoriti, ali zato određenim pokretima nedvosmisleno pokazuju roditeljima šta žele. Pa tako trljaju oči kada im se spava, stavljaju šaku u usta kada su gladne, mršte se kada im nešto nije po volji

Od trenutka kada otvore oči, bebe uspostavljaju komunikaciju s okolinom, a prije svega s majkom. Istraživanja grupe pedijatara iz Londona pokazala su da su novorođena djeca u stanju da se pogledima sporazumijevaju s odraslima.

Vizuelna komunikacija, odavno je poznato, predstavlja najvažniji oblik neverbalne komunikacije. Mnogo više govorimo pokretima i izrazima lica nego riječima, a ovu vještinu znaju i bebe.

*Trljanje očiju: Beba je pospana i treba je staviti u krevet.

*Udara sebe u glavu ili čupa kosu: Ovaj znak jasno pokazuje da joj nešto smeta. To može biti neki unutarašnji problem, poput glavobolje, ili neki vanjski faktor - na primjer muha koja leti oko nje.

*Dodirivanje želuca: Ovo ukazuje na bolove u želucu. Najčešće je to bol koja se javlja kod djece mlađe od godinu dana.

*Dozivanje: Gotovo sve bebe instinktivno uče znakove dozivanja. One će podići svoje dlanove i preklopiti svoje prste u više navrata kako bi dozvale nekoga.

*Pokazivanje na neki predmet: Ovaj znak takođe dolazi instinktivno. Obično pokazuju na stvari koje žele da im dodate.

Takođe, u očima im se ogleda prepoznavanje kada ugledaju roditelje, bake i djedove, odnosno one koje viđaju često, kao i nepovjerenje i radoznalost prema "strancima" koje vide prvi put.

Vježbe za poticanje govora kod beba

Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezičke sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja okružuje dijete, zavisi od same okolini, odnosno u ovom najranijem periodu zavisi od roditelja.

Prva godina djetetova života smatra se kritičnim periodom u razvoju djeteta koji je pod uticajem različitih okolinskih faktora. Dijete opaža i upija sve podražaje oko sebe te na taj način usvaja i oblikuje svoje vlastite obrasce ponašanja i komunikacije. Kad se dijete rodi, od samog početka, još kao novorođenče, šalje važne signale svojoj okolini.

0-3 mjeseca

Dijete polegnite ispred vas kako biste se i vi i dijete osjećali ugodno. Prije svake vježbice malo ga pomazite i pitajte želi li malo pričati s vama. Na taj način dijete osluškuje vaš glas i sluša intonaciju govora, u ovom slučaju upitne rečenice, čime želimo postići utisak da od djeteta očekujemo neki odgovor.

Sljedeće vježbice ponovite 2-3 puta:

*Otvoriti snažno usta i izgovoriti glas A.

*Izgovoriti glas A više puta zaredom, prvo bržim, a onda sporijim tempom.

*Izgovoriti glas A, a nakon njega odmah ga povezati s glasom E. Tokom izvođenja ove vježbice uz glas E razvucite usta u osmijeh.

*Pućenje usana dva do tri puta zaredom.

*Šaljemo poljupce brže, tiše, glasnije, sporije. Promatrajte dijete na šta najbolje reaguje te šta mu najviše odvlači pažnju.

*Proizvedite zvižduk koji može biti isprekidan, glasan, tih, spor, brz. Proizvodite različite melodije.

U ovoj fazi ne treba očekivati da će dijete sve to ponoviti za vama. Bitno je uspostaviti kontakt očima te da beba na vaše zvukove reaguje smiješkom, glasanjem itd. Isto tako dobro je da i vi oponašate glasove koje proizvodi samo dijete.

6-9 mjeseci

U ovoj fazi bitno je uočiti koje glasove dijete već samo proizvodi kako biste mogli osmisliti neke od vježbica te ih obogatiti novim glasovima.

*Izabrati igračku koju najviše voli, uz to izgovarati ga, ga, ga, ga... Preporučljive su igračke koje proizvode zvukove.

*Igra dodavanja s lopticom koju ćete popratiti sljedećim slogovima: ba, ba, ba, ba... pa, pa, pa, pa... ma, ma, ma, ma...

*Oponašati ptičice, leptiriće, pokretima tijela i popratiti ih slogovima. Na primjer: "Ptičica ide pi, pi, pi, pi, pi..."

U ovoj fazi je isto tako poželjno pokušati oponašati dijete te kroz razne igrice oponašanja uključiti različit tempo i melodiju govora.

9-12 mjeseci

Imenujte predmet uz različite intonacije (upitna, usklična i izjavna).

Dodavati se loptom uz kombinaciju više riječi uz poticanje razumijevanja naloga i zahtjeva. Na primjer: "Hvataj loptu, daj, daj mi loptu, gurni... Gurni je nogicom!"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije