Život

Ilija i Vimija iz Banjaluke 50 godina zajedno: Ljubav i praštanje doveli do zlatne svadbe

Ilija i Vimija iz Banjaluke 50 godina zajedno: Ljubav i praštanje doveli do zlatne svadbe
Ilija i Vimija iz Banjaluke 50 godina zajedno: Ljubav i praštanje doveli do zlatne svadbe

BANJALUKA - Iliji i Vimiji Šolak iz naselja Lauš predstojeća Nova godina od posebnog je značaja, jer 1. januara proslavljaju 50 godina braka, a zlatnu svadbu obilježiće uz muziku i zabavu, koju će im pripremiti rodbina.

Njihov veoma uspješan brak od prvog dana temeljio se na međusobnom poštovanju i ljubavi, a tako je ostalo i do danas.

Za baku Vimiju, koju Ilija odmila zove Strina, on kaže da je najbolja žena i majka, a kada bi ponovo imao priliku da bira ženu, opet bi izabrao samo nju.

Iako je prošlo 50 godina od kada su se upoznali, oboje sjećaju svakog detalja od prvog susreta, koji su samo mjesec dana kasnije krunisali brakom.

"Imao sam djevojke s kojima sam se zabavljao, iako sam bio veoma mlad, a kada sam odslužio vojni rok one su se još više lijepile za mene", prisjeća se Ilija kroz smijeh.

Prema njegovim riječima, tada je mnogo "ašikovao" po susjednim selima, a baš jedne zime zadesio se na prelu u kući lijepe Vimije, kod koje ga je odveo brat, tvrdeći da je baš ona najbolja cura u tom selu.

"Prepili smo i pjevali, a onda sam sjeo na nekim stočić pored Vimije. Neću da lažem, bio sam mangup pa sam pokušao da je dodirnem za ruku, ali se ona mnogo naljutila na mene. Otišao sam i nisam joj se javio skoro mjesec iako sam stalno mislio na nju", ističe Ilija.

Vimija kaže da je on bio momak za kojim su uzdisale sve cure u selu te da je bila mnogo tužna kada je otišao, ali se ipak vratio da je zaprosi.

"Prvo mi je ostavio sat, a ja sam njemu dala košulju i to je tada bio znak da sam mu se obećala, a nekoliko dana kasnije na seoskom zboru smo se prstenovali. Naša svadba bila je najveća u selu, imali smo 300 zvanica i dva kuma", priča Vimija, koja se udala s 18, a on je bio dvije godine stariji.

Oni su u braku stekli sina i kćerku i imaju dvoje unuka, a iako im život nije bio lak, ljubav i sloga sačuvale su njihov brak od mnogih nedaća.

U životu su mnogo radili, ali Vimija je bila ta koja je držala sva četiri stuba kuće, ispričala nam je njihova kćerka Violeta Milošević.

"Mama je jedna veoma moćna i hrabra žena, koja se uspješno izborila s tatinim temperamentom. On je bio veoma društven, puno je radio, ali se puno i družio, pa ponekad je znao i da popije, ali ona je bila ta koju je uvijek poštovao jer je znala da prašta i da čvrsto stoji na nogama. Mama je uvijek bila ta koja svaki val vrati u more", priča kćerka Violeta.

Ilija je u mladosti radio kao transportni radnik u Glamoču, a kasnije se zaposlio u banjalučkoj "Čistoći", gdje je radio do penzije, dok je Vimija brinula o kući i djeci.

"Za brak su najvažnije ljubav i sloga, bez toga nema zajedničkog života. Nije nama uvijek bilo sjajno, ali praštati je ljudski. Na kraju krajeva, znam da se volimo i da će naša ljubav pobijediti svaku prepreku ako smo u dogovoru", kaže Vimija.

Uvijek se, kaže, trudila da djeci pruži majčinsku ljubav i da im omogući da im u životu ništa ne nedostaje, ali i to da od njih sakrije sve probleme.

"Nigdje na svijetu ne postoji bolja žena od moje Strine, poštujem je i volim kao prvog dana, a i danas nam se otme pokoji poljubac. Ja bez nje ne mogu zamisliti život, a kada bi se ne daj bože njoj nešto desilo istog dana bih presudio i sebi", govori Ilija.

Za njihov jubilej djeca i rodbina pripremili su im pravu svadbu s muzikom i zvanicama, kako bi im zahvalili za svu ljubav koju su im roditelji pružili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije