Život

Indijka već 60 godina živi na tečnoj hrani

Indijka već 60 godina živi na tečnoj hrani
Foto: Ilustracija | Indijka već 60 godina živi na tečnoj hrani

Ljudi širom svijeta imaju različite prehrambrene navike. Neke od njih su tradicionalne, dok su druge izazvane raznim zdravstvenim problemima. Jedna od onih koji predstavljaju enigmu za svjetske medicinske stručnjake jeste i Sarasvati Bai (75) iz Indije, koja tvrdi da već 60 godina živi na tečnoj hrani.

Sedmično možda pojede jednu bananu, dok ostatak vremena uglavnom živi na vodi i čaju.

Naime, Sarasvati nije oduvijek imala ovakve prehrambrene navike. Sasvim normalno je jela sve dok nije dobila tifus, neposredno nakon porođaja. To je bilo prije 60 godina. Nakon bolesti nije mogla ništa progutati, a kada bi nešto i pojela, imala je nesnosne stomačne bolove. Upravo zbog tih bolova odustala je od čvrste hrane u potpunosti. U početku je odbijala bilo šta da jede, ali je onda polako počela da uzima po gutljaj čaja i vode. Apetit joj se više nikada nije vratio. Njen suprug Dvarka Patikar, zabrinut za nju i njihovog sina, pokušao je da je natjera da jede, ali Sarasvati jednostavno nije mogla. Uglavnom, shvatila je da joj je sasvim dobro na vodi i čaju, i tako živi i danas.

Ipak, njen suprug nije odustajao. U nekoliko navrata je pokušao da je uvjeri da proba hranu, pa čak ju je vodio i po raznim bolnicama, ali ništa nije moglo da je natjera da proba bilo šta drugo osim tečne ishrane. Nakon nekog vremena shvatila je da je sasvim dobrog zdravlja i da joj čvrsta hrana uopšte ne treba. Kasnije je rodila još petoro djece i radila je na polju zajedno sa suprugom. Njene neobične prehrambrene navike joj nisu pravile nikakav problem, jer je imala sasvim dosta energije za normalan život. I danas, u 75. godini, Sarasvati se osjeća dobro i čak dnevno provede pet sati na njivi, obrađujući zemlju svoje porodice.

Nakon što se njena priča pojavila u indijskim medijima, počeli su da se javljaju čitaoci izražavajući svoju nevjericu, misleći da je riječ o izmišljenoj priči. Međutim, i njena porodica, kao i komšije iz sela Sundrail tvrde da ona bukvalno živi na vodi i čaju.

Njen najstariji sin Mahendra Patidar potvrđuje neobičnu priču svoje majke. Naime, cijela porodica se već navikla na njenu ishranu, ali Mahendra kao najstariji sin kaže da se dobro sjeća očevih pokušaja da je privoli da pojede nešto mimo vode i čaja. I komšije kažu da je nikada nisu vidjele da jede nešto. Komšija Rameš Čandra kaže da su svi bili iznenađeni kada su prvi put čuli da ona ne jede ništa. U prvi mah su bili zabrinuti, ali kada su kasnije shvatili da je izuzetno dobrog zdravlja, počeli su da joj se dive, jer to ne može svako da izdrži.

Jedina čvrsta hrana za kojom Sarasvati osjeti želju jesu banane, ali i njih pojede tek možda jednu sedmično.

Međutim, Sarasvati svakako nije jedina na svijetu koja preživljava ovakvom neobičnom ishranom. Naime, Indijka Narasma je doživjela čak 92 godine živeći isključivo na vodi i čaju, dok Indijac Prahlad Jani tvrdi da može da živi samo od vazduha.

(India Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije