Život

Inicijativa 'Time's Up' u borbi za prava žena

Inicijativa 'Time's Up' u borbi za prava žena
Foto: N.N. | Inicijativa 'Time's Up' u borbi za prava žena

U svijetu je 2017. godina bila značajna za borbu za prava žena jer je došlo do pokreta #MeToo (I ja takođe). Pokretu su se pridružili milioni žena nakon priznanja brojnih poznatih glumica da su na počecima karijere bile seksualne žrtve reditelja, kolega ili producenata.

Već početkom januara inspirisane pokretom #MeToo i željom da isprave nejednake odnose moći u Holivudu, 300 glumica, agentica, scenaristkinja, rediteljki, producentkinja i drugih uticajnih žena pokrenulo je inicijativu "Time's Up".

Inicijativa pokreta "Time's Up" uključuje

*Primarni cilj je borba protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u Holivudu, ali i drugim radnim okruženjima.

*Fond za pravnu pomoć (13 miliona dolara u donacijama) namijenjen manje privilegovanim ženama poput radnica u bolnicama, farmama, tvornicama, restoranima i hotelima.

*Zakone koji će kažnjavati kompanije koje ne reaguju na prijave o zlostavljanju i otežati korištenje ugovora o tajnosti koji ućutkuju žrtve.

*Kampanju za rodnu ravnopravnost u holivudskim studijima i agencijama.

Među potpisnicama pisma su Šonda Rajmes, Eva Longorija, Amerika Ferera, Natali Portman, Rašida Džons, Ema Stun, Keri Vašington, Ris Viterspun i mnoge druge. Inicijativa "Time's Up" nema vođu, već je vode volonterke organizovane u radne grupe.

(NN/Voxfeminae.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije