Život

Invalidi štite selo od poplava

Invalidi štite selo od poplava
Invalidi štite selo od poplava

PEKING - Dva prijatelja, invalida - jedan je slijep, a drugi je bez obe ruke, već 12 godina štite svoje selo od poplava sadnjom drveća - zajedno su dosad zasadili više od 10.000 stabala.

Djia Haisija i Djia Venći, obojica 53-godišnjaci, ustaju svakog jutra u sedam sati da bi sadili drveće oko sela Jelo, u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Hebej. Iako je prvi slijep, a drugom su ruke amputirane, odlučni su da sačuvaju ekosistem svog zavičaja i zaštite selo od poplava.

Prije nego što su počeli da se bave ozeljenjavanjem, selo je bilo okruženo zapuštenim poljanama zaraslim u korov.

Haisija je rođen slijep na jedno oko, a drugo je izgubio prije 15 godina u nesreći na poslu, dok je Venći izgubio obe ruke u nesreći dok je još bio dete.

Zajedno su iznajmili tri hektara zemlje od lokalne vlade i odlučili da ga pošume kako bi stanovnicima sela osigurali zdravo okruženje i zaštitili ih od eventualnih poplava.

Pošto su sadnice previše skupe, Haisija i Venći koriste grane koje  režu sa odraslog drveća.

Oživljavanje zaparloženog zemljišta omogućila je dvojici vršnjaka da prevaziđu svoj hendikep. Venći često na leđima nosi svog prijatelja kada treba da pređu reku, dok Haisija štrica grane i kopa rupe za sadnju.

Njihovu priču, koju prenosi agencija Sinhua, postala je veoma popularna na internetu. Dvojica samoinicijativnih ekologa dobili su podršku, kako moralnu tako i novčanu, velikog broja ljudi, a tim hirurga je predložio da besplatno operiše Haisiju kako bi mu povratili vid. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije