Život

Iritantne navike zbog kojih niko neće htjeti da vas zaposli

Iritantne navike zbog kojih niko neće htjeti da vas zaposli
Iritantne navike zbog kojih niko neće htjeti da vas zaposli

Potraga za poslom je težak, a ponekad i dugotrajan proces. Konkurencija je velika pa morate učiniti sve što možete da ostavite dobar prvi utisak i istaknete se među ostalim kandidatima.

Ovo su neke od grešaka koje poslodavci najviše zamjeraju kandidatima za posao.

Pokušaj izazivanja krivice

Poslodavci se slažu kako ne vole kada kandidati na intervjuima za posao pričaju o tome koliko im je posao potreban i kako očajnički žele raditi. Kažu kako 'cmizdrenjem' nećete dobiti posao jer velike kompanije nisu Crveni krst.

Nemate radnog iskustva

Vaš CV treba da sadrži vaše vještine, kvalitete i iskustva. Problem nastaje ako niste nigdje radili pa pišete samo o vašim hobijima. Poslodavci žele osobe koje imaju radnog iskustva pa makar to bio ljetni posao.

Vaši roditelji

Sve više poslodavaca žali se kako se roditelji raspituju o radnom mjestu u ime svoje djece. Kažu kako znaju da roditelji ne misle ništa loše, ali ako kandidat ne pokaže volju kako bi saznao nešto o poziciji koja se nudi, šanse da će istu dobiti su minimalne.

Gramatičke greške

Svi griješimo, ali kada pišete CV potrudite se da nemate gramatičkih grešaka. Postoje i online alati koji vam mogu pomoći u tome.

Laganje

Niko ne očekuje od vas da ćete govoriti samo istinu te sami poslodavci kažu kako je "iskrivljavanje istine u svoju korist znak snalažljivosti", ali upozoravaju kako ne želite da budete uhvaćeni u laži jer će vam to sigurno uništiti šanse za zaposlenjem.

Društvene mreže

U današnje vrijeme morate biti svjesni toga da će vaš budući poslodavac pretraživati vaše profile na društvenim mrežama kako bi stekao bolji utisak o vama. Nemojte objavljivati rasističke komentare ili kritikovati vaše bivše poslodavce jer bi vas to moglo stajati posla.

Kašnjenje

Nemojte kasniti. Da, uvijek se može dogoditi da zapnete u saobraćajnoj gužvi, ali zato morate da vodite računa o mogućim preprekama i krenuti ranije.

Odjeća

Prvi utisak možete ostaviti samo jednom. Pojavite li se pred potencijalnim poslodavcem obučeni kao da idete na plažu, možete se pozdraviti s poslom.

Blokada

Razgovori za posao mogu biti stresni, ali ako 'blokirate' tokom razgovora, to će ostaviti loš utisak.

Laži u CV-u

Istraživanje je pokazalo da iskusni poslodavci mogu 'nanjušiti' laž nakon samo 90 sekundi razgovora. Nemojte lagati. U vaš CV napišite vještine i znanja koje stvarno imate.

Neprikladna e-mail adresa

Možda ste nekada davno otvorili e-mail adresu koja vam je tada zvučala super, ali ako želite djelovati ozbiljno, potrudite se da je vaša e-mail adresa vaše ime i prezime.

Religija

Religijska pitanja izbjegnite. Postoji vrijeme i mjesto za sve, a razgovor za posao nije mjesto na kojem trebate raspravljati o vjeri.

Kritikujete bivšeg poslodavca

Možda ste u pravu, možda je vaš bivši poslodavac zaista grozna osoba, ali to nije nešto o čemu trebate pričati na razgovoru za posao. Istaknite vaše kvalitete i iskustva koja ste stekli na bivšem radnom mjestu.

Mobitel

Nemojte da dozvolite da vam mobitel zvoni tokom razgovora za posao. Obavezno ga stišajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije