Život

Iz Banjaluke do Istanbula na dva točka

Iz Banjaluke do Istanbula na dva točka
Foto: N.N. | Iz Banjaluke do Istanbula na dva točka

Na avanturu dugu 3.700 kilometara odlučilo se sedam motociklista neformalne grupe "Bajkeri najjači" iz Banjaluke, koji su, kako kažu, iako ih vrijeme nije poslužilo, ipak stigli do konačnog cilja, do grada koji se nalazi na spoju Evrope i Azije, Istanbula.

Igor Kremenović, jedan od članova ove grupe, rekao je kako svake godine, kao grupa planiraju neku turu, prošle godine su posjetili Grčku, gdje su napravili 2.900 kilometara, no ove godine izazov je bio mnogo veći.

"Kada smo krenuli, prvo stajalište je bilo u Sremskoj Mitrovici, nakon toga smo otišli u Smederevo, zatim smo posjetili Đerdap. Onda kreće 400 najgorih kilometara u mojoj bajkerskoj karijeri, ali vjerujem da i ostali dijele moje mišljenje, od Đerdapa do Sebeša u Rumuniji je kiša sve vrijeme pljuštala i otežavala nam put", rekao je Kremenović.

Dodao je da je posljednjih 150 kilometara do mjesta gdje je trebalo da budu smješteni već bilo nepodnošljivo.

"Bilo nam je jako hladno zbog odijela koja su nam se od kiše već na prvih 100 kilometara totalno raspala. Bili smo mokri i zbog toga smo svako malo stajali da obučemo nešto suvo na sebe, ali nam ni to nije mnogo pomoglo, jer je lokalitet gdje je trebalo da odsjednemo brdovit i zbog toga je bilo dosta hladnije, a kiša je tome još više doprinijela", kazao je Kremenović.

Ipak, istakao je Kremenović, treći dan im je već bio bolji jer su išli Rumunskom transverzalom.

"Ova transverzala je najbolja cesta za vožnju na motoru u Evropi. Zaista je prelijep osjećaj voziti se tom brdovitom cestom. Nakon toga, posjetili su i dvorac grofa Drakule, koji je zanimljivo mjesto i na tom mjestu smo pojeli najbolju picu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, na ulazu u Tursku toliki je stepen bezbjednosti da su ih na granici u 50 metara četiri puta zaustavljali graničari i provjeravali sve dokumente.

"Sam ulazak je bio težak i činilo se da bi nas radije vratili nego pustili da uđemo. Na ulazu u Istanbul nam je zapalo za oko to koliko je grad velik, jer se ulazi sa brda i na taj način je sve pregledno", kazao je Kremenović.

Dodao je da su na putovanju imali i poteškoća jer im se prilikom ulaska pokvario jedan od motora, ali da su zahvaljujući ljubaznom prolazniku uspjeli da odvezu motor na servis.

"Istanbul je prelijep grad. Ni u jednom trenutku se nismo pokajali što smo se odlučili za to putovanje, jer je sadržajan i velik grad koji vrijedi posjetiti. Za obilazak cijelog grada bi trebalo sigurno 20 dana, ali sa turističkim vodičem", objasnio je Kremenović.

Kada je riječ o cijenama, ističe da se ne može reći da li je skupo ili ne, jer se za sve možete cjenkati.

"Ono što je zanimljivo je to da na svakom ćošku ima mnogo policije, ima ih čak i na benzinskim pumpama i kontrolišu račune, u tramvajima su dva policajca, što nam je zaista bilo čudno", rekao je Kremenović.

Kako kaže, gužve su toliko velike da im je za 10 kilometara trebalo po pola sata, što bez gužve prođu za pet minuta.

Ono što ih je iznenadilo na ovom putovanju jeste to da u Bugarskoj i Rumuniji skoro niko ne govori engleski, čak ni na recepcijama u hotelima:

"Zbog toga smo imali malih poteškoća i sporazumijevili smo se takoreći i rukama i nogama, ali u Turskoj je već drugačije."

Izazov na ovom putovanju nije bila samo velika kilometraža, već su naši motori stari i po 10 i više godina, krenuli smo iz RS i probijali se  kroz gužvu prateći navigaciju, sve do finalne destinacije", priča on.

Kako priča Kremenović, vrijeme ih definitivno nije poslužio kao što je prošle godine. Za sljedeću godinu još uvijek nemaju plan osim toga da će se negdje ići.

"Definitivno će to biti istočne zemlje jer je naša vožnja brža i mislim da bismo imali dosta kazni kada bismo otišli u zapadne zemlje. Ipak, iako smo brzo vozili, nismo imali nikakvih problema na ovom putovanju i nismo imali nikakvih kazni", zaključio je Kremenović.

Kroz smijeh priča da za vikend kafu obavezno ponesu pasoše.

"Znalo se desiti da za vikend napravimo više od 1.000 kilometara po Balkanu tražeći mjesto za roštiljanje i kupanje", istakao je Kremenović.

Prošle godine ova grupa bajkera je obišla Grčku, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku i Austriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije