Život

Jedna kuća za tri religije

Jedna kuća za tri religije
Jedna kuća za tri religije

Vjernici jevrejske, hrišćanske i muslimanske vjeroispovijesti ne žive svugdje u svijetu u međusobnoj toleranciji. U Berlinu će sada za njih biti sagrađen zajednički vjerski objekat.

"Grad rana, grad čuda", ovako rabin Tovia Ben Kroin naziva Berlin. Sada ovaj rabin iz Jerusalima stoji u berlinskoj četvrti Mite, gdje živi posljednjih šest godina, skupa s evangelističkim sveštenikom Gregorom Hohbergom i muslimanskim imamom Kadirom Sančijem, piše Deutsche Welle.

Mantija, kipa i džube na jednom mjestu nisu nešto što se podrazumijeva, sigurno ne u zemljama kao što su Nigerija, ili na Bliskom istoku gdje vjerski sukobi koštaju ljude života. Čak i u Njemačkoj u pojedinim glavama još postoji odbojnost prema ljudima druge vjere. Utoliko je ljepša ova slika: duhovnici su na svojim rukama složili tri cigle boje pijeska: od cigli treba da bude sagrađena "House of One". To je senzacija jer će biti prva sakralna građevina na svijetu koja ujedinjuje sinagogu, džamiju i crkvu. To će biti test tolerancije.

Gradnja treba da krene početkom 2016. godine. Radovi će početi na parceli na Petrovom trgu u berlinskoj četvrti Mite, mjestu koje je donedavno korišteno kao parking.

Hrišćani su ovdje još prije 700 godina služili svete mise. Ovdje se nalazila jedna gotička, jedna neobarokna, a onda jedna neogotička crkva koja je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu, da bi u vrijeme DDR bila potpuno srušena. "House of One" će tačno stajati na temeljima posljednje crkve.

"Ali mi nismo željeli jednostavno sagraditi crkvu jer grad se promijenio. Ljudi svih konfesija žive ovdje i mi smo željeli mjesto na koje će oni skupa ići", kaže sveštenik Gregor Hohberg. Zbog toga predstavnici tri monoteističke religije koncipiraju i grade novu kuću. Multireligiozne prostorije postoje i na drugim mjestima, kao recimo na aerodromima ili u sjedištu Ujedinjenih nacija. U Bernu se upravo gradi jedan takav centar, ali Berlin treba da bude drugačiji i ima prvu međureligijsku sakralnu građevinu. Procjenjuje se da će izgradnja ove kuće koštati 43 miliona evra, a pritom se očekuje pomoć iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije