Život

Jeftino i prirodno: Napravite sami omekšivač za veš

Jeftino i prirodno: Napravite sami omekšivač za veš
Jeftino i prirodno: Napravite sami omekšivač za veš

Iako ste stavili dosta omekšivača vaše rublje je brzo izgubilo miris? Zaboravite na korišćenje hemijskih sredstava jer rješenje za čist i mirišljav veš krije se u vašoj kuhinji...

Vjerovatno ste već čuli kako je obično bijelo alkoholno sirće savršena zamjena za kupovni omekšivač jer vašem rublju daje svježinu i pojačava miris deterdženta, dok njegov miris u postupku pranja u potpunosti nestane.

Ako želite da napravite originalno sredstvo za omekšavanje tkanine, sirće će vam će vam poslužiti kao ključni sastojak. Treba napomenuti da nikako ne smijete miješati sirće i izbjeljivač jer ta kombinacija može izazvati nastanak otrovnih isparenja.

Otkrivamo vam 3 formule za originalne i štedljive omekšivače iz vaše kućne radionice:

Domaći omekšivač sa regeneratorom za kosu

Sastojci:

    1 šoljica regeneratora za kosu

    3 šoljice tople vode

    1- ½ šoljice alkoholnog sirćeta

Postupak:

Stavite šoljicu regeneratora (za ovu svrhu ne trošite skupe regeneratore!) u veću posudu i postepeno dodajte toplu vodu mješajući sve dok se sastojci dobro ne prožmu. Zatim stavite sirće. Držite mješavinu u zatvorenoj posudi i koristite ¼ šoljice za svako pranje.

Obično sirće u ulozi omekšivača

Sastojci:

    alkoholno sirće

    eterično ulje po želji

Postupak:

U pregradu za omekšivač u vašoj mašini za veš  stavite ¼ šoljice bijelog destilisanog sirćeta za jedno ispiranje. Sirćetu možete po želji dodati i omiljeno eterično ulje – nakapajte jednu do dve kapi u šoljicu sirćeta i stavite u posudu s čvrstim poklopcem.

Domaći omekšivač sa sirćetom i sodom bikarbonom

Sastojci:

    2 šoljice tople vode

    1 šoljice sode bikarbone

    1 šoljica alkoholnog sirćeta

Postupak:

U posudi promješajte toplu vodu i sodu bikarbonu. Polako dodajte sirće. Pojaviće se mjehurići. Nakon što ste dobro promješali sve sastojke, stavite tečnost u posudu s čvrstim poklopcem i protresite je prije svake upotrebe. Upotrebite ¼ šoljice za svako ispiranje u veš mašini.

(NN/Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije