Život

Kako da putovanje sa djecom prođe u najboljem redu

Kako da putovanje sa djecom prođe u najboljem redu
Kako da putovanje sa djecom prođe u najboljem redu

Odlazak na ljetovanje vrlo se lako može pretvortii u noćnu moru provedete li u vožnji nekoliko sati, a dijete na stražnjem sjedalu cijelo vrijeme neutješno plače iziritirano vrućinom.

Prije putovanja roditelji bi se trebali pripremiti kako bi tok vožnje prošao s najmanjom mogućom količinom stresa, kako za djecu tako i za njih. Premda su ljeti vrućine nesnosne tokom gotovo cijelog dana, postoji nekoliko stvari kojima možete sebi i mališanu olakšati putovanje. Pedijati preporučuju za početak da djecu za put obučete u prozračnu odjeću u kojoj im neće biti vruće te da je potrebno pripremiti rezervnu garderobu za presvlačenje u slučaju da se dijete jako oznoji ili ako povrati u vožnji.  

Ako roditelji kreću prema destinaciji koja je udaljena 2-3 sata vožnje, dobro je krenuti na put što ranije ujutro, dok nisu velike vrućine. Za duža putovanja preporučljivije je krenuti noću, kad su temperature niže, da se na odredište dođe u ranim jutarnjim satima , savjetuju pedijatri, dodajući kako djecu obavezno treba smjestiti u autosjedalice, na koje se može staviti pamučna plahtica da se dijete dodatno ne znoji

Prije puta svakako je dobro jako provjetriti vozilo i rashladiti ga ako je stajalo na suncu. Klimu treba upaliti u autu samo ako je neophodno, bolje je koristiti auto ventilaciju  Najvažnije je obratiti pažnju da klima ili ventilacija ne duvaju direktno na djecu. Razlika u vanjskoj temperaturi i temperaturi u vozilu ne bi smjela biti veća od nekoliko stepeni.

Na put treba ponijeti dosta tečnosti, po mogućnosti običnu vodu. Stavite li je u termosku, voda će tokom cijelog puta imati prijatnu temperaturu za piće. Takođe, djeci prije putovanja ne treba davati veće količinje hrane niti gazirane sokove. Na dužim putovanjima treba stati i odmoriti se i nekoliko puta, po pravilu svaka dva sata, kako bi dijete moglo protegnuti nožice, istrčati se, udahnuti vazduha, obaviti nuždu... Samo vrijeme putovanja možete skratiti pričajući priče, ili pjevanjem djetetu, ili igrajte neku igru. Ako ikako možete, za putovanje izaberite dan u sedmici kada nisu gužve u sobraćaju, kako se putovanje ne bi nepotrebno produžilo.

Tokom vožnje mogu pojesti štapiće, ali nikako im ne bi trebalo davati tešku i masnu hranu poput sendviča s majonezom, čipsa ili čokoladu jer im može biti mučno. Putujete li s bebom mlađom od šest mjeseci, svakako treba nekoliko puta stati da majka podoji dijete. Ako dijete osim majčinog mlijeka uzima drugu hranu, tad mu možete ponuditi i dodatno malo po malo vode.

Što se tiče bolesti putovanja (kinetoza) i mučnine tokom vožnje, većoj djeci mogu se dati tabletice protiv mučnine, a manja djeca mogu koristiti akupresurne narukvice ili homeopatske lijekove. Možete ih nabaviti u apoteci, gdje ćete dobiti i uputstva za korištenje. Plan putovanja dobro je pokušati uskladiti s bebinim bioritmom, tako da po mogućnosti odspava barem dio puta. Ugodnijoj atmosferi u automobilu pomoći će i sjenila na prozorima koja će ublažiti dotok sunčeva svjetla i topline. Nije loše dijete tokom vožnje namazati zaštitnom kremom za sunce.

Ne ostavljajte dijete u autu!

Nikada, a pogotovo ne po vrućinama, ne ostavljajte djecu bez nadzora u automobilu, makar je upaljena klima. Po velikim vrućinama temperatura u vozilu može se u samo nekoliko minuta popeti i na više od 40 stepeni! Ako je dijete zaspalo i ne želite ga buditi, morate ostati s njim. Uvijek se sjetite kako je i maloj djeci vruće kad je i nama vruće, no ona su mnogo osjetljivija. Ako vidite da je dijete pretjerano nemirno, plačljivo, ako mu je koža vlažna, znači da mu je vruće pa ga rashladite i dajte mu vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije