Život

Kako dobiti svaku svađu?

 Kako dobiti svaku svađu?
Kako dobiti svaku svađu?

Svi se volimo svađati, odnosno uvjeravati protivnike da mi znamo bolje nego što znaju oni. Nažalost, nekad se zaboravi bit svađe pa cijela prepirka ode u krivom smjeru ostavljajući tako mjesta dernjavi i uvredama bez izvlačenja konačnog zaključka.

Bilo da se radilo o dečku ili kolegici s posla, svađu ćeš dobiti ako se budeš pridržavala ovih natuknica:

Polako i smireno

Prilikom svađe pokušaj kontrolisati ton svoga glasa. Trebala bi ostati smirena tokom čitave prepirke, a budeš li povisivala ton, možeš očekivati da će to isto uraditi i tvoj protivnik, što će na kraju rezultirati nepotrebnom galamom i uzrujavanjem. Svađu ćeš dobiti jedino uz pomoć razumnih argumenata, a ne kidanjem vlastitih glasnica.

Pridobijanje protivnika na svoju stranu

Protivnika ćeš pridobiti izgovaranjem nečega s čime se on slaže. Psihološki manevriši pozitivnim rečenicama poput: "Sigurna sam da ćeš se složiti sa mnom oko nečega". Ne uspije li od prve, tu taktiku iskoristi više puta. Na taj ćeš način stvoriti pozitivnu atmosferu i natjerati protivnika da se složi s tobom.

Ne udaraj ispod pojasa

Nikad nemoj vrijeđati, čak i u slučaju da to čini osoba s kojom se svađaš. Cilj je napadati njegove argumente, a ne osobu samu. Čim počneš kritikovati protivnika, daješ mu do znanja da si ostala bez suvislih argumenata, a samim time priznaješ i poraz.

Drži se teme

Kad osoba počne gubiti u debati, uobičajeno je da skrene s teme u nadi da to neće biti primijećeno jer ćeš biti zaokupljena potpuno novom prepirkom. Budi koncentrisana jer samo ćeš tako prokužiti da se tema mijenja, a kad skužiš - vrati se na početak bez previše okolišanja.

Postavljaj pitanja

Kad tvoj protivnik iznese "činjenicu", potrudi se izrešetati ga pitanjima postavljenima na način da otkriju mane, odnosno laži na kojima navodna činjenica počiva. Protivnika ćeš natjerati da prizna istinu pitanjima poput: "Možeš li mi dati konkretan primjer", "Čini li ti se razumnim ako ja na to gledam tako i tako".

Slušaj i ćuti kad neko priča

Nakon što si iznijela dobar argument, pusti drugu stranu da kaže ono što ima za reći. Budeš li pažljivo slušala, sigurni smo kako će ti dati dodatnog materijala kojim ćeš izvršiti "protivnapad".

Priznaj poraz

Iako dobro barataš argumentima, dogodiće se da će neko ponekad biti bolji od tebe. Kad se to dogodi, dostojanstveno se povuci i priznaj poraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije