Život

Kako se razvode ruski oligarsi?

Kako se razvode ruski oligarsi?
Kako se razvode ruski oligarsi?

Nedavni slučaj ruskog oligarha Vladimira Potanjina izazvao je buru u javnosti, ali istovremeno "bacio svjetlo" na to u kakvim odnosima ruski oligarsi ostaju nakon razvoda, te kako tretiraju svoje bivše supruge.

Naime, sve je počelo kada je Potanjin zabranio svom mlađem sinu Vasiliju da napušta Rusiju, jer on mora da studira u svojoj domovini. A, pozadina svega su njegovi neriješeni odnosi sa suprugom.

Inače, Vladimir Potanjin je generalni direktor "Norilskog nikla" i predsjednik kompanije "Interros". Časopis "Forbs" procjenjuje njegovu imovinu na 12,4 milijarde dolara i on zauzima osmo mjesto među najbogatijim Rusima. Potanjin je najveći dio aktive dao u dobrotvorne svrhe, uzimajući u obzir nasljedstvo svoje djece. Ipak, on i njegova bivša žena još se sude u vezi s podjelom imovine.

Njegov slučaj nije usamljen u Rusiji. Zapravo, ovo je modalitet kako se obično ponašaju ruski oligarsi pri razvodima. Psiholog Iraklij Požarski smatra da je jedan od glavnih uzroka u razvodima u tome što se bogataš navikava da on može sve da promijeni. Ako su se kola pokvarila, moguće ih promijeniti. I tu je ista psihologija - žena je dosadila, više ne odgovara i ona se može brzo zamijeniti. Jedan od uzroka razvoda je prezasićenost. Kada sve imaš, stalno želiš da imaš sve najbolje, najnovije.

Pri razvodima se često ispoljavaju "šekspirovske strasti", naročito kada je riječ o porodicama oligarha. Supružnike razdvajaju ne samo lične uvrede, već i milijarde dolara. Građani Rusije se stalno nalaze na vrhu najskupljih razvoda na svijetu.

Još prije više od deset godina skandalozni ruski oligarh Boris Berezovski, u strahu od hapšenja, pobjegao je u Englesku. Tamo se on nastanio s novom nevjenčanom ženom Jelenom Gorbunovom i njihovom djecom. Zakonita žena je živjela odvojeno u ogromnom stanu sa pogledom na Hajd park u Londonu. Na kraju, supruzi je dosadila neodređenost, te je ona podnijela tužbu sudu i dobila pri razvodu oko 300 miliona dolara.

Razvod može da ima i sretan kraj. Najpoznatija razvedena supruga, bivša žena Romana Abramoviča, Irina, nije prikazala bivšeg muža u nedostojnom svjetlu, za što je dobila dostojnu materijalnu naknadu. Ipak, 300 miliona dolara, četiri londonske vile i dva stana, kao i mogućnost da koristi jahte i avione bivšeg supruga, mogu biti prilično dobra kompenzacija za sve "duševne boli" zbog prevare.

Međutim, oligarha Dmitrija Ribolovljeva banalna preljuba mogla je da košta potupne propasti. Bivši vlasnik "Uralkalijuma" zauzima 13. mjesto na ruskom spisku "Forbsa". Poslije 25 godina zajedničkog života njegova žena Jelena je izjavila da je "do guše sita Dmitrijevih prevara", te je podnijela tužbu, tražeći razvod. Kako je najbolje godine života posvetila nevjernom suprugu, izračunala je da to sve košta šest milijardi dolara. Međutim, ni on nije tako jednostavan. Odmah je počeo da prodaje aktivu prema složenim šemama, a sve kako bi žena dobila što manje. Na kraju Jelena je uspjela da dobije samo polovinu imovine - nekih 3,2 milijarde evra.

"Što su veći iznosi, to su veći zahtjevi i pretenzije sa obje strane", kaže Mihail Kamajev, član Profesionalne psihoterapeutske lige, klinički psiholog.

"Većina bogatih muškaraca je psihotična. Takav muškarac po pravilu pokušava kao da kazni ženu time što krije prihode i minimizira svoje gubitke", kaže Kamajev.

U Rusiji sve donedavno nije bilo uobičajeno zaključivanje predbračnih ugovora. Međutim, nova generacija bogataša već je prihvatila tu zapadnu praksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije