Život

Kažnjavaju kinesku heroinu

Kažnjavaju kinesku heroinu
Kažnjavaju kinesku heroinu

Da dobrota ne biva uvijek nagrađena, svjedoči i primjer 65-godišnje Kineskinje koju će kineske vlasti kazniti jer je usvojila više djece nego što to zakon propisuje.

Riječ je o djeci sa invaliditetom ili poremećajima u razvoju.

Kong Ženina iz sela Jiu Jiu, u provinciji Šansksi, u proteklih 40 godina brinula se o ostavljenoj djeci, koja imaju fizički ili neki drugi invaliditet.

"Prvo dijete koje sam othranila pronašla sam na seoskom putu", kaže ona i dodaje: "Očigledno je da su ga ostavili, ja sam se sažalila i znala sam da ga moram povesti sa sobom", kaže ona. Kako je tog dana dovela prvo dijete kući, nije prestala da pomaže djeci sa posebnim potrebama.

"U proteklih 40 godina odgojila sam 39 djece. Svi su oni imali neki problem, bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom. Međutim, činjenica je da je dosta njih patilo jer su jednostavno bili zanemareni. Naravno, sve sam ih sama podigla, što je koštalo dosta novca, ali sam nekako uspjela", kaže ona.

Uz njenu brigu i pažnju, nekoliko djece se oporavilo u toj mjeri da danas studiraju na državnim fakultetima, zbog čega imaju sjajne šanse sa uspiju u životu.

"Najstarije dijete koje sam usvojila danas živi samostalno. Najmlađe ima tek mjesec dana. Od 39 djece, čak šestoro je upisalo fakultete, dok je dvoje završilo tehničku školu", kaže ona.

Međutim, da malo ko cijeni njenu dobrotu, svjedoči i primjer lokalnih vlasti, koje umjesto da je nagrade, planiraju da je kazne jer je prekršila zakon o usvajanju, koji propisuje da može da usvoji maksimalno troje djece. Kazniće je tako što će joj oduzeti zemljište od 8.000 metara kvadratnih. Takođe, ukinuće joj svu socijalnu pomoć koju je dobijala za djecu.

Međutim, Kong kaže da je ova kazne neće obeshrabriti.

"Nastaviću i dalje da pomažem djeci. Naravno, uvijek ima dobrih ljudi, donatora, koji dolaze i pomažu mi donoseći hranu i odjeću za djecu. Takođe, i moja starija djeca pomažu sa donacijama. To je samo dokaz da u svijetu i dalje ima dobrote, a jedino što se brinem jeste šta će biti sa mojom djecom kad mene ne bude. Nadam se da će me neko zamijeniti", kaže Kong na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije