Život

Kćerke saudijskog kralja više od decenije u palati - zatvoru

Kćerke saudijskog kralja više od decenije u palati - zatvoru
Kćerke saudijskog kralja više od decenije u palati - zatvoru

Kćerke saudijskog kralja Abdulaha, princeze Sahar (42) i Džavaher (38), otkrile su da su one i još dvije njihove sestre već 13 godina zatočene u kraljevskoj palati u Džedi, pruživši rijedak uvid u život kraljevske porodice, koji se inače odvija pod velom tajne i u kome su žene definitivno građani drugog reda.

Saudijska Arabija je jedina država na svijetu u kome je ženama zakonom zabranjeno da voze kola, a kada je riječ o ravnopravnosti polova, nalazi se na 130. mjestu, od 134 zemlje koje je 2009. godine analizirao Svjetski ekonomski forum, piše Blic.

Princeze Sahar i Džavaher su, međutim, kako tvrde, toliko sputane da to prevazilazi okvire saudijskih zakona.

U i-mejlovima i telefonskim razgovorima s redakcijom “Sandej tajmsa”, one su navele da su i njihove sestre Hala (39) i Maha (41) takođe zatočene u odvojenim vilama u dvorskom kompleksu u Džedi, a njihova majka Alanud Alfajez, koja više ne živi sa saudijskim kraljom, navodno se obratila za pomoć Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

Kako je prenio “Sandej tajms”, Alanud Alfajez je u pismu ovom listu navela da su njene kćerke “zatvorene u palati protiv njihove volje i odsječene od svijeta”.

Sahar i Džavaher napisale su da su same u zgradi i da nemaju nikoga da im pomogne u obavljanju kućnih poslova.

“Gledamo jedna drugu kako polako venemo”, pišu one , uz ukazivanje da im je sestra Hala rekla “da polako gubi razum i da u njoj više nema ni trunke života.”

Smiju da izađu samo po namirnice, ali i za to moraju da dobiju dozvolu od polubrata, koga je kralj ovlastio da ih nadzire.

Sahar je našla posao u banci; za nju je to bio spas od monotonog i učmalog života, ali kada je saopštila ocu da namjerava da radi puno radno vrijeme, on je to zabranio, jer ne želi da njegove kćerke-princeze rade.

Abdulah je vladar Saudijske Arabije od 2005. godine i jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu. Kad se udala za njega (on je tad imao preko 40 godina), Alanud Alfajez je imala samo 15 godina, ali se kralj razveo već poslije 10 godina.

Abdulah ima 38 djece sa brojnim ženama, a četiri kćerke iz braka sa Alanud prepustio je da ih kontrolišu trojica njihove polubraće.

Prema zakonu Saudijske Arabije, djevojčice i žene ne smiju da putuju, da se bave sopstvenim biznisom, niti čak da se liječe bez dozvole svojih muških "čuvara".

Sahar navodi da su ona i njene sestre kao djevojke bile "mažene i pažene", ali da se odnos prema njima promjenio kada su počele da prigovaraju ocu zbog bjede u kojoj živi veći dio saudijskog stanovništva.

Krajem devedesetih godina Hala, koja je diplomirala psihologiju, izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što političke protivnike režima drže na psihijatrijskom odjeljenju u bolnici gdje je radila.

OHCHR je saopštio da će pismo Alanud Alfajez proslediti Rašidi Mandžu, specijalnom izvjestiocu UN o nasilju nad ženama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije