Život

Kina ušla u godinu konja, na proslavi i 2CELLOS

Kina ušla u godinu konja, na proslavi i 2CELLOS
Kina ušla u godinu konja, na proslavi i 2CELLOS

Kina je proslavila u petak ulazak u godinu konja tradicionalnim vatrometom uz učestvovanje je francuske glumice Sofi Marso koja je otpjevala šansonu Edit Pjaf na kineskoj televiziji, a nastupao je i hrvatski violončelistički duo 2CELLOS zajedno s kineskim pijanistom Lang Langom.

Na selu ili u velikim gradovima azijskog kontinenta Kinezi su provodili dan u porodici ili u hramu jer je to praznik koji se bilježava na istoku i jugoistoku Azije i šire - posvuda gdje živi kineska dijaspora.

Brojni Kinezi, među kojima 245 miliona kineskih radnika imigranata, zauzelo je željezničke kolodvore i aerodrome tim povodom, putujući hiljadama kilometara u vozovima ili prepunim autobusima za samo nekoliko dana odmora.

Hrvatski violončelisti Luka Sulić i Stjepan Hauser nastupili su zajedno s kineskim pijanistom Lang Langom u najgledanijoj televizijskoj emisiji na svijetu, CCTV Spring Festival New Year's Gala.

"Bila je to jedna nezaboravna večer! Vladao je ogroman osjećaj odgovornosti, budući smo bili svjesni da nas gleda praktički pola svijeta!", napisali su 2CELLOS na Facebooku.

Naslijedivši kanadsku muzičku divu Selin Dion, Sofi Marso je zaželjela sretnu novu godinu više od 750 miliona televizijskih gledalaca u Kini i više od milijardu njih na cijelome svijetu, na gala priredbi tijekom koje je izvela "La vie en rose" zajedno s Liu Huanom, zvijezdom kineske pop glazbe.

U Kini se konj tradicionalno povezuje s odanošću i energijom. To je najpopularnija životinja lunarnog kalendara nakon zmaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije