Život

Ko je bila prva ljubavnica cara Nikolaja?

Ko je bila prva ljubavnica cara Nikolaja?
Ko je bila prva ljubavnica cara Nikolaja?

Dnevnik i pisma koje je poznata ruska balerina još kao tinejdžerka razmijenila sa ruskim carom Nikolajem II prvi put su objavljena i izazvala su veliku pažnju ruske javnosti.

Naime, riječ je o balerini Matildi Kšešinskajoj, koja je imala svega 17 godina kada je upoznala budućeg cara Rusije. Dvije godine kasnije njih dvoje su se upustili u strastvenu vezu, koja je trajala sve dok se on nije oženio princezom Aliks od Hese Darmštata, koja mu je rodila petoro djece.

Iako je i ranije bilo poznato da su njih dvoje bili u vezi, ovo je prvi put da je objavljena intimna prepiska zaljubljenog para.

Naime, dnevnici počinju njenim prisjećanjem na prvi nastup u carevom ljetnikovcu, tj. palati gdje je carska porodica provodila ljeto. "Sjećam se, tada sam ga vidjela prvi put, gledao me, a ja sam dala sve od sebe da budem što bolja", napisala je Matilda.

Ona kaže da je odmah znala da njihova eventualna veza nema budućnost. Znala je odmah da se beznadežno zaljubila u njega. "Od samog početka sam znala da to neće biti dovoljno. Ja sam tip osobe koja je uvijek željela više. Bojala sam se same sebe i svojih osjećanja", napisala je ona.

Matilda je tada napisala da je od Nikolajevog prijatelja saznala da on još nikad nije bio sa nekom ženom, ali da ne bi bio problem da im ugovori sastanak. Sljedeći put kada ga je vidjela u pozorištu kaže da je imala osjećaj da samo on postoji i niko više.

"Bila sam toliko srećna kada mi je prišao i čestitao na izvedbi. Osjetila sam njegov dodir, a on me pogledao direktno u oči", napisala je Matilda.

Pisma pokrivaju period od 1886. do 1893. godine i njih dvoje su sve te godine bili u strastvenoj vezi. Međutim, kada se Nikolaj oženio, prekinuo je sve odnose s njom. Prema nekim svjedočenjima iz tog perioda, ona je 1911. godine rodila Nikolaju kćerku, koju je kasnije usvojio njen brat. Takođe, pričalo se da je Matilda bila u seksualnoj vezi sa vojvodama iz porodice Romanov; Sergejom Mihailovičem i njegovim rođakom Andrejom Vladimirovičem. Godine 1902. rodila je sina Vladimira, ali se ne zna koji je od ove dvojice ljubavnika otac. Nakon 19 godina udala se za nadvojvodu Andreja Vladimiroviča. Umrla je u egzilu u Parizu 1971. godine, u 99. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije