Život

Kolekcinar iz Gradiške: Ljubav prema autićima ne pita za cijenu

Kolekcinar iz Gradiške: Ljubav prema autićima ne pita za cijenu
Foto: glassrpske | Kolekcinar iz Gradiške: Ljubav prema autićima ne pita za cijenu

Kažu da je znatiželja kolekcionara neograničena, a da je tako dobro zna i Gradiščanin Neven Sakan, koji je strastveni kolekcionar autića.

Sakan od djetinjstva sakuplja i pažljivo brine o rijetkim modelima koji, kako kaže, nisu samo autići, već istorija proizvodnje i razvoja automobilske industrije. U kolekciji ima oko 250 modela, koji imaju svoje mjesto u vitrinama.

“O autićima se brinem svaki dan po nekoliko sati. Za ovakvo kolekcionarstvo treba puno truda, a da bi se očuvali od oštećenja, potrebne su police sa staklima da bi, prvenstveno, bili zaštićeni od prašine”, priča Sakan, koji je socijalni radnik zaposlen u Domu zdravlja u Gradišci.

Neke modele je nabavio preko interneta, gdje kontaktira sa kolekcionarima iz cijelog svijeta, razmjenjujući iskustva i informacije, a naravno, i kupi određeni model koji nedostaje u vitrini.

“Ljubitelj sam automobila, a nisam mogao da imam svaki automobil koji sam poželio, pa sam odlučio da kupujem autiće”, kaže Sakan, koji dodaje da postoji razlika između običnog autića igračke i kolekcionarskog modela.

Na svoju kolekciju je ponosan, a najdraži su mu modeli proizvedeni u bivšoj Jugoslaviji.

“Kolekcionarski modeli predstavljaju izazov jer ih je veoma teško naći i kupiti, posebno nama u BiH. Jeste da je skup hobi, ali onaj ko to voli kupiće bez obzira na cijenu”, priča Sakan, koji navodi da neki modeli koštaju i 100 evra.

Na policama ih je rasporedio po godištima, od modela iz sedamdesetih godina prema novijima, a zastupljene su sve marke, od “mercedesa”, “ferarija”, “folksvagena”, “fijata”, “zastave”, “renoa”, “mini morisa”... Ipak, jedna od posebnih je kolekcija policijskih automobila.

“Otac je policajac, pa se možda tu krije ljubav prema tim modelima. Imam sreću da policijske modele izrađuje moj kolega iz Zagreba, pa sam na taj način lakše obogatio tu zbirku. Međutim, uvijek će biti modela koje nisam nabavio i za koje ću željeti da se nađu u mojoj kolekciji”, istakao je Sakan.

(glassrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije