Život

Koliko davanje komplimenata utiče na ljude

Koliko davanje komplimenata utiče na ljude
Koliko davanje komplimenata utiče na ljude

Svi ljudi vole primiti kompliment? Psiholozi tvrde da to nije slučajno jer oni pomažu da se među osobama koje komuniciraju stvore prisniji odnosi. Kompliment ublažava napetost, a naša reakcija odaje koliko smo sigurni u sebe.

Oni pomažu potiskivanju napetosti, prigušivanju agresivnosti koja čuči u svakoj osobi. Kompliment izrečen u pravo vrijeme i na pravom mjestu omogućava da razgovor teče opuštenije.

Da bi kompliment bio prihvaćen, potrebno je dvoje: mora ga izreći osoba koju smatrate nezainteresovanom, a i inače vam je dobra koleginica ili kolega. Naša reakcija na kompliment ponešto nam govori i o tome šta sami o sebi mislimo.

Ako nekoj manekenki kažete da je lijepa, ona će to radosno prihvatiti, ali ako to kažete ženi koja nije zadovoljna svojim izgledom, ili čak misli da je ružna, ona će kompliment shvatiti kao porugu. Stoga reakcija na kompliment otkriva i skrivenu nesigurnost u sebe.

Takve osobe uvijek se nađu u čudu kad im neko izrekne kompliment jer ne mogu ni na trenutak prihvatiti ulogu protagoniste. One obično potcjenjuju vlastite sposobnosti, pa kompliment kod njih izaziva nelagodu. Najčešće se na kompliment zacrvene, a potom se ukrute i zauzmu odbrambeni stav.

Oprez na radnom mjestu

Baš zato što kompliment pokazuje našu želju da razgovor skrenemo sa uobičajenih tema, on može uzrokovati i neželjenu reakciju. Najčešće se to događa na radnom mjestu.

Tamo ste zapravo u položaju da se nadmećete s kolegama, pa i teže prigušujete agresivnost. Zato, tvrde psiholozi, kompliment na radnom mjestu može postići suprotan efekat: "Šta li se iza toga krije?", najčešća je reakcija osobe kojoj ste ga uputili, i to zato što će vam rijetko povjerovati da to zaista i mislite.

Koliko sami sebe poštujemo

Kompliment je i barometar koji mjeri koliko sami sebe poštujemo i koliko vjerujemo u vlastite sposobnosti. Da biste to provjerili, dosta je da promotrite svoju reakciju na čestitke za dobro obavljen posao.

Ako kažete: "Ah, imala sam sreće, nije to ništa", time niste samo izrekli uljudnu frazu, već ste zapravo pokazali svoju nesigurnost jer sumnjate da ćete i drugi put biti tako uspješni.

Svidjeti se po svaku cijenu

Osobe koje uvijek nastoje ugoditi drugima i ubirati komplimente, sigurno ste već sreli. Ponašaju se usiljeno, budno nadziru svaki pokret i kao da uvijek žele ostaviti utisak na drugu osobu.

Takvo ponašanje, zapravo, odaje osobu koja je duboko nesigurna u sebe i ne može se osloboditi straha da se neće svidjeti. Tako barem tvrde psiholozi.

Zapravo, ako su otac i majka u djetinjstvu i mladalačkim godinama bili škrti u komplimentima prema djetetu i nikad ga nisu ni za šta pohvalili, niti nagradili, kao odrastao čovjek to će dijete biti nesigurno u sebe i uvijek ovisno o mišljenju drugih.

Samopoštovanje i svijest o vlastitim sposobnostima stiče se u najmlađim godinama i najviše na to utiču roditelji i njihov odnos prema djetetu.

Žene vole komplimente, ali muškarci su škrti

Anketa u kojoj je učestvovalo preko 200.000 korisnika pokazala je da je kompliment kojem rijetko koja žena može odoljeti onaj koji hvali njene usne.

"Zaista imaš lijepe usne" je kompliment od kojeg će svakoj ženi zaklecati koljena, a rijetko koja pripadnica ljepšeg pola će muškarcu koji joj je to izrekao okrenuti leđa.

Žene vole komplimente o usnama jer muškarce koji ih dijele smatraju drskim, ipak najveći broj muškaraca prilikom komplimentiranja hvali oči.

I dok komplimente o usnama žene vole najviše, ne vole kada muškarci hvale njihove grudi.

Anketa je pokazala i kako žene različite nacionalnosti vole drugačije komplimente pa tako Italijanke i Francuskinje vole kada muškarci hvale njihovu odjeću i smisao za modu, Engleskinjama se sviđa kada hvale njihove noge, dok je Špankinjama najdraži kompliment koji govori o njihovoj kosi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije