Život

Kovač školuje sebe i brata

Kovač školuje sebe i brata
Kovač školuje sebe i brata

Spasoje Kovač iz Trebinja, student četvrte godine Fakulteta za proizvodnju i menadžment u ovom gradu, školuje sebe i brata srednjoškolca zahvaljujući kovačkom zanatu.

Ovaj zanat je u njegovoj porodici tradicionalno zanimanje unazad sedam generacija, i njime se u Trebinju, osim njih, ne bavi niko.

Od pokojnog oca naslijedio je malu radionicu u kojoj, i pored moderne tehnologije, uspijeva da se izdržava. Kako kaže, uspijeva zaraditi prosječnu radničku platu kojom izdržava porodicu s obzirom na to da je majka ostala bez posla.

PREZIME: "Od ovog zanata potiče i naše prezime jer smo se nekad, prije nego što je moj pradjed iz Crne Gore doselio u Hercegovinu, odnosno u Nevesinje, prezivali Baćević, a onda smo dobili prezime upravo po zanatu kojim se do dana današnjeg bave gotovo svi u mojoj porodici", kaže Spasoje dok kuje kosijer koji je kalio jer se, kako dodaje, gvožđe kuje dok je vruće.

U svemu mu pomaže mlađi brat koji je četvrti razred srednje škole. Zasad mu dodaje materijal, gleda kako on radi i ponešto pamti, baš kao što je i on kao srednjoškolac radio s ocem.

Danas, dodaje, ne bi mogao da zamisli život bez ovog zanata. I kad ima predavanja i obaveze na fakultetu, iskoristi slobodno vrijeme barem predveče da uđe u svoju kovačnicu, u kojoj u prosjeku provede osam sati svakog radnog dana.

ODGOVORNOST: "Osim toga, želim da radim odgovorno i da me ljudi ne čekaju, tako da uvijek imam unaprijed dogovorene poslove i poštujem rokove", objašnjava dalje mladi kovač.

Spasoje u ovo vrijeme kada su u toku proljetni radovi ima najviše posla, praveći i popravljajući alatke iz povrtarstva, kamenorezački ručni alat, sjekire, kosijere, ali povremeno radi i umjetnine i ukrasne predmete, kao i upotrebne predmete iz starinskih domaćinstava poput veriga, kotlova i sačeva.

Garniture za ognjišta radi po narudžbi i to za domaćinstva, ali i za etno-kuhinje. Želja mu je da se više posveti kovanim umjetninama za koje, ukoliko mu ih neko nije naručio, jednostavno nema vremena.

Navodi da ga fakultetska diploma neće omesti da se nastavi baviti kovačkom djelatnošću, bila ona nastavak rada u kovačnici koju bi osavremenio modernim mašinama i pomagalima, ili će se u sklopu struke za koju se obrazuje opredijeliti za metalsku djelatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije