Život

Kozomara: Naočare kupljene na ulici nisu korisne

Kozomara: Naočare kupljene na ulici nisu korisne
Foto: NN | Kozomara: Naočare kupljene na ulici nisu korisne

Tezge na pijacama i ulični štandovi preplavljeni su dioptrijskim i naočarima za sunce, te ne čudi što mnoge kupce privlači njihova niska cijena. Međutim, prilikom kupovine istih najčešće ne razmišljamo o tome da ne činimo dobro za naše oči.

Naočare kupljene na ulici, iako ne mogu da izazovu teže posljedice, mogu da opterete glavoboljom i bolom oka. U globalu nisu mnogo štetne, ali sasvim sigurno nisu korisne.

"Naočare koje se kupuju bez prethodnog pregleda oftalmologa su isto kao da sami sebi propisujete lijek kojim ćete liječiti upalu, krvni pritisak ili nešto slično", kazao je Bojan Kozomara, specijalista oftalmolog, direktor klinike "Svjetlost" Banjaluka.

Dodao je da dioptrijske naočare, koliko god bile dobre i pomagale u svakodnevnim životnim aktivnostima, toliko mogu biti i štetne ako nisu adekvatno propisane i ako dioptrija nije tačno određena od strane doktora.

Prema riječima našeg sagovornika, prvi simptomi nošenja ovakvih naočara najčešće su glavobolje, koje kasnije prelaze u osjećaj pri-tiska u očima i tupog bola iza oka. Ukoliko se one i dalje nose, dugoročno se dioptrija pogoršava.

Kozomara smatra da je opasno na ulici kupovati i naočare za sunce iako su postale više modni dodatak, a oči štite od sunčanih zraka onako usput. Zaštita očiju postala je sekundarna, a marka i dizajn primarni kod izbora sunčanih naočara.

Koji god razlog bio zašto ih kupujemo, na sunčanim naočarama ne treba štedjeti.

"Sve one moraju imati adekvatan nivo zaštite oka, odnosno moraju posjedovati validan sertifikat da se u staklima nalaze filteri koji mogu zaštititi oči od UV zračenja. Istina je da postoji nekoliko filtera, odnosno nekoliko nivoa zaštite, ali najbolje je uzeti onaj najjači kako bismo bili sigurni da su oči adekvatno zaštićene", dodao je Kozomara.

Naočare i kontaktna sočiva, kako ističe sagovornik, nose se onda kada oftalmolog uvidi da pacijent ima dioptriju i da se ista mora korigovati.

"Prednost naočara je u tome što su manje invazivne od kontaktnih sočiva, lakše su za održavanje, ali im je mana što uveliko sužavaju vidno polje, odnosno s njima se jasno može vidjeti samo ono što je u dijametru okvira naočara. S druge strane, sočiva daju mnogo šire vidno polje i mnogo ljepši osjećaj vida, ali sama činjenica da se stavljaju direktno na rožnjaču oka zahtijeva i da se adekvatno održavaju, što znači da se s njima ne smije spavati, da se moraju redovno čistiti i prati posebnim tekućinama za kontaktna sočiva i da se moraju redovno mijenjati bez obzira na održavanje", kazao je Kozomara.

Ističe da vježbi za popravljanje vida nema, a svaka osoba bi, bez obzira na to da li osjeća probleme s vidom ili ne, trebalo da posjeti očnog ljekara barem jednom godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije