Život

Kraljica koja je poludjela od ljubavi

Kraljica koja je poludjela od ljubavi
Foto: Ilustracija | Kraljica koja je poludjela od ljubavi

Lik kraljice Ivane I od Kastilje decenijama je praćen brojnim pričama, legendama i tračevima koji su stvarali radoznalost i želju za otkrivanjem vela misterije o njenom privatnom životu, ludilu, posesivnoj ljubavi prema kralju Filipu Lijepom i bolesnoj ljubomori, a ponajmanje njom kao istorijskom ličnosti i kraljicom.

Ivana I od Kastilje kćerka je katoličkih kraljeva, Isabele i Fernanda, rođena 6. novembra 1479. godine u Toledu. Njeno rođenje nije prouzrokovalo pretjeranu radost, jer je nasljednik već bio obezbijeđen - uvijek je bila bratova sjenka i sekundarna ličnost na dvoru. Stoga, malo se zna o njenom djetinjstvu. Poznato je to da je imala veliki umjetnički talenat, sklonost ka muzici i plesu, znala je odlično da svira klavir. Kako bi približili tadašnjeg neprijatelja, Kraljevinu Francusku, ugovorili su brak između Filipa Lijepog, vojvode Burgonje, i njihove kćerke, koja je tada imala samo 16 godina.

Kada je trebalo da se uda, Ivana je krenula ka svom novom domu sa brojnom posadom, bogatim nakitom i haljinama, jer su njeni roditelji željeli da Filip stvori sliku o dobrostojećem statusu njihove kćerke. Brak je sklopljen 1496. godine u Lilu, u Francuskoj. Nakon prvog susreta, među njima se stvorila velika privlačnost. Ipak, problemi se stvaraju već na samom početku braka, jer Filip nije mogao da odoli drugim ženama na dvoru. Uprkos njegovim zavodničkim poduhvatima, par je imao šestoro djece: Leonor, Karlos, Izabela, Fernando, Marija i Katalina. Ivana je postala emocionalno ovisna o svom suprugu i svaki trenutak je htjela provesti s njim, i to je toliko žarko željela da je zbog te silne strasti poznata i kao Ivana Luda.

Ivanina mentalna bolest prouzrokovana je muževim lošim ponašanjem, stalnim odsustvom, a ponajviše njegovim nevjerstvom. Dokaz pretjerane ljubomore je i anegdota da je jednoj dvorskoj pratilji odsjekla kosu, jer je vjerovala da je Filipova ljubavnica. Bila je jako nestabilna, sve mlađe i ljepše djevojke od nje je smatrala prijetnjom, pa ih je zato otpuštala sa dvora. Zaljubljenoj kraljici za sreću uvijek je nedostajala samo vjernost muža.

Poslije smrti njene braće, 1500. godine, Izabela je imenuje svojom nasljednicom. Svjesna njenog mentalnog stanja i Filipove naklonosti Francuskoj, kraljica je zahtijevala u testamentu da u slučaju kćerkine nesposobnosti, kralj Fernando vlada dok unuk Karlos ne postane punoljetan. Ova odluka će izazvati političke sukobe između Fernanda i Filipa, što će uticati na Ivanino zdravstveno stanje.

Kada je primila vijest o muževoj smrti, nije pustila nijednu suzu, ali njeno lice je primilo izraz vječite neutješenosti. Kraljica je prilikom preseljenja u Burgos sa sobom nosila mrtvački sanduk sa posmrtnim ostacima svoga muža. Svakog dana nakon ručka u manastiru molila bi kaluđerice da otvore sanduk kako bi pomazila Filipa. Nije željela da bude sahranjen, bila je opsesivno vezana za njega, svakodnevno je provjeravala da li je tu. Takođe, zabranila je da njegovom sanduku prilazi ijedna žena, osim nje.

Poslije smrti majke i muža, Ivanu otac 1509. godine zatvara u dvorac u Tordesiljasu, gdje ostaje do kraja života.

Dolaskom njenog sina Karlosa na vlast, njena situacija ostaje nepromijenjena, i njemu je odgovaralo da dokaže majčinu nesposobnost da vlada. Čak joj zabranjuje i posjete i drži je zaključanu u sobi. Jedina prilika da se oslobodi ropstva bila je Pobuna komunara (Levantamiento comunero) 1520. godine. Oni su je podržavali i željeli su da se vrati na vlast, ali ona nikada nije potpisala nikakav dokument kojim bi onemogućila Karlosu da vlada.

U svim dokumentima Ivana je od 1504. godine bila kraljica Kastilje, a od 1516. godine kraljica čitave Španije, iako zapravo nikad nije vladala državom.

U Tordesiljasu je živela povučeno, uvijek obučena u crno, nikada nije mijenjala odjelo, niti se tuširala, nerijetko je izbegavala i da jede, a sluge su je često čule kako plačući doziva svog muža, a nekad čak i kako dugo razgovara s njim. Te nakon 46 godina zatočenosti, 12. aprila 1555. godine Ivana je umrla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije